s5 logo

BIURO CARITAS CZYNNE OD 2 KWIETNIA PRZY ULICY PIŁSUDSKIEGO 6

WEJŚCIE POMIĘDZY LICEUM A SEMINARIUM

„Zakopiańskie wędrowanie śladami Jana Pawła II”

zakopianskie wedrowanie 216 października 2018 r. odbył się wyjazd formacyjny do Zakopanego 50 wolontariuszy 156. Szkolnego Koła Caritas z Łapczycy wraz z opiekunami, w ramach nagrody Caritas Diecezji Tarnowskiej za zajęcie I miejsca w diecezjalnym konkursie „Dobro na wagę złotówki”.

zakopianskie wedrowanie 1 zakopianskie wedrowanie 3 zakopianskie wedrowanie 4 zakopianskie wedrowanie 5 zakopianskie wedrowanie 6

Dodatkową częścią nagrody były również plecaki, które dyrektor Caritas Diecezji Tarnowskiej przekazał dla 40 osobowej grupy wolontariuszy, a młodzież zabrała je ze sobą na wycieczkę. Nasze zakopiańskie wędrowanie śladami Jana Pawła II rozpoczęliśmy w ciepły i słoneczny czwartkowy poranek od wyjazdu kolejką na Kasprowy Wierch. Przepiękne panoramiczne widoki Tatr  i Zakopanego zachwyciły nas wszystkich. W dobrym humorze i z wiatrem we włosach odbyliśmy krótki spacer jednym ze szlaków turystycznych na szczycie Kasprowego.

Drugim punktem naszej wędrówki była „Pustelnia brata Alberta”, znajdująca się na Kalatówkach. Następnie udaliśmy się na obiad do „Domu rekolekcyjnego - Księżówka”, a po pysznym posiłku pojechaliśmy do centrum Zakopanego, by poznać historię miasta i oglądać eksponaty w Muzeum Tatrzańskim. Po czym spacerkiem przeszliśmy w kierunku kościoła i Cmentarza Zasłużonych na Pęksowym Brzyzku, gdzie pochowani są znani artyści, pisarze i ludzie Podhala walczących o niepodległą Polskę. Wycieczkę zakończyliśmy w Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach, tam chwilą modlitwy uczciliśmy pamięć Jana Pawła II w 40. rocznicę wyboru kardynała Karola Wojtyły na Papieża.

Pełni wrażeń, emocji  i niezapomnianych wspomnień wróciliśmy do domów.

Dziękujemy dyrekcji Caritas Diecezji Tarnowskiej ks. Zbigniewowi Pietruszka i ks. Krzysztofowi Majerczakowi oraz księżom z parafii pw. św. Anny w Łapczycy, ks. proboszczowi Marianowi Konwentowi i ks. Tomaszowi Szewczykowi za wsparcie realizacji naszej wycieczki.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć i filmowej relacji z poszukiwania śladów Jana Pawła II w Zakopanem.
Link do filmu „Zakopiańskie wędrowanie”: https://www.youtube.com/watch?v=f-3nrCXAHY8&feature=share