s5 logo

BIURO CARITAS CZYNNE OD 2 KWIETNIA PRZY ULICY PIŁSUDSKIEGO 6

WEJŚCIE POMIĘDZY LICEUM A SEMINARIUM

Opiekunowie i Asystenci Szkolnych Kół Caritas na szkoleniu

13 maja w Auli Jana Pawła II przy Katedrze w Tarnowie miało miejsce spotkanie formacyjno-informacyjne nt. „Szkolne Koła Caritas w naszej diecezji”. Spotkanie takie, to okazja do doskonalenia warsztatu opiekuna i asystenta SKC. Część formacyjną rozpoczął wykład pt. „Szkolne Koła Caritas w świetle ustawy o wolontariacie”, w którym dyrektor Tarnowskiej Delegatury Kuratorium Oświaty w Krakowie, mgr Urszula Blacharz, przybliżyła podstawy prawne funkcjonowania wolontariatu oraz dała cenne, praktyczne uwagi potrzebne w bieżącej pracy Kół. Następnie mgr Dagmara Salomon zaprezentowała w multimedialnej prezentacji - Życie „13-tki” – Szkolnego Koła Caritas z Zespołu Szkół w Chełmcu na Sądecczyźnie, które w ramach I edycji małopolskiego projektu przygotowującego uczniów gimnazjum do niesienia pomocy potrzebującym „Mieć wyobraźnię miłosierdzia” zdobyło wyróżnienie. Kierownik Ośrodka Opiekuńczo-Rehabilitacyjnego dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Jadownikach Mokrych, Adrianna Błaszczyk, w wykładzie pt. „W jaki sposób SKC mogą realizować swoją misję we współpracy z osobami niepełnosprawnymi” przybliżyła oczekiwania osób niepełnosprawnych i możliwości współpracy Kół z Ośrodkiem w Jadownikach Mokrych. W kolejny wykładzie dyrektor Robert Ślusarek przybliżył historię Muzeum Skansenowskiego w Nowym Sączu. W części informacyjnej został przedstawiony i omówiony program II Zjazdu Szkolnych Kół Caritas, który będzie miał miejsce 10 czerwca w Nowym Sączu oraz sprawy bieżące. Spotkanie zakończyła modlitwa o owocną pracę powołanych już 72 Szkolnych Kół Caritas, a w nich ponad 2500 wolontariuszy. Tematyka spotkania wzbudziła wielkie zainteresowanie, o czym świadczy fakt, że nawet kilku dyrektorów szkół, w których działają SKC, przybyło na spotkanie. Bardzo dziękuję wszystkim, a szczególnie dyrekcjom szkół, opiekunom i asystentom za bardzo miłą atmosferę spotkania, a prelegentom za rzeczowy i prosty sposób przekazu. Księdzu dr Stanisławowi Salaterskiemu dziękuję za bezpłatne wynajęcie Auli - miejsce gdzie mogliśmy się spotkać. Bardzo serdecznie zapraszam na II Zjazd SKC w Nowym Sączu, 10 czerwca 2008 r. Program II Zjazdu: 10.00 - Msza Święta pod przewodnictwem ks. bpa Wiesława Lechowicza w Bazylice Kolegiackiej 11.15 - Spotkanie na płycie sądeckiego Rynku i krótka historia Królewskiego Miasta Nowego Sącza - Słowo Pana Prezydenta Ryszarda Nowaka - Wspólne zdjęcie przy pomniku Jana Pawła II - Zwiedzanie miasta 12.30 - Zwiedzanie Muzeum Skansenowskiego 14.00 - Wspólna agapa na boisku przy Miasteczku Galicyjskim - Występ zespołu Promyczki Dobra 17.00 - Zakończenie Zjazdu

ks. Piotr Grzanka