s5 logo

BIURO CARITAS CZYNNE OD 2 KWIETNIA PRZY ULICY PIŁSUDSKIEGO 6

WEJŚCIE POMIĘDZY LICEUM A SEMINARIUM

Praktyczne przygotowanie do wakacji w "Trzynastce"

Nadchodzą wakacje, wiec SKC „Trzynastka” ostro zabrała się do pracy, aby zasłużyć na odpoczynek... 29 maja zorganizowaliśmy warsztaty dla uczniów z klas 1-6 na temat pierwszej pomocy przedmedycznej. Zaproszenie na przeprowadzenie szkolenie przyjęło I LO ze Starego Sącza – grupa dziewczyn z klasy o dodatkowym przedmiocie: „Podstawy ratownictwa medycznego”. Oprócz wiedzy teoretycznej zostały przypomniane podstawowe wiadomości na temat wzywania pomocy podczas wypadku, postępowania przy złamaniach, omdleniach czy krwotokach z nosa. Są to częste zdarzenia podczas wakacji. Każdy uczeń mógł sam sprawdzić swoje siły i umiejętności podczas reanimacji, sztucznego oddychania oraz zakładania opatrunku. Spotkanie to miało także inny cel – zbiórkę pieniędzy na Zieloną Szkołę. Była to ostatnia akcja na ten cel, gdyż dzieci wyjechały 1 Czerwca. „Trzynastka” w sumie podczas wszystkich akcji zebrała ponad 800 zł. Już natomiast rozpoczęła się zbiórka pomocy szkolnych dla pierwszaków, którzy 1 września przyjdą do naszej szkoły: to akcja pt. "Pełny plecak dla pierwszaka".

Dagmara Salamon