s5 logo

BIURO CARITAS CZYNNE OD 2 KWIETNIA PRZY ULICY PIŁSUDSKIEGO 6

WEJŚCIE POMIĘDZY LICEUM A SEMINARIUM

W Dniu Dziecka grali po raz trzeci dla chorych dzieci

Dnia 1 czerwca 2008 roku w Tymowej odbył się koncert charytatywny na rzecz trzech chorych chłopców z Tymowej: Wojtusia, Grzesia i Piotrusia. Mottem koncertu były słowa: "Jeśli w świecie chorym na egoizm będziemy budować młodość szanując życie i troszczyć się o dobro drugiego człowieka - będziemy prorokami miłości". Patronat honorowy nad imprezą objął Caritas Diecezji Tarnowskiej, natomiast patronat medialny: Przegląd Brzeski, Czas Czchowa, Dziennik Polski, Radio RDN Małopolska, Brzesko com. pl, Straż Pożarna z Tymowej. Spotkanie rozpoczęliśmy od udziału we Mszy Świętej celebrowanej przez ks. mgra Piotra Grzankę, zastępcę Dyrektora Caritas Diecezji Tarnowskiej. Na Mszy Świętej, oprócz Tymowiaków, zaproszonych gości, Wojtusia, Grzesia i Piotrusia, były także obecne osoby niepełnosprawne z Tarnobrzega wraz z opiekunami. Po Eucharystii udaliśmy się na plac przy Remizie Strażackiej w Tymowej, gdzie już wcześniej została przygotowana scena wraz z miejscem do zabawy. Wiele atrakcji czekało na wszystkich, którzy zdecydowali się spędzić to popołudnie uczestnicząc w koncertach, zawodach sportowych i rozlicznych zabawach przygotowanych przez organizatorów. Dochód z całej imprezy, w kwocie ok. 6000 zł, został przekazany na rehabilitacje osób, dla których odbył się koncert: Wojtusia Pałki, Piotrusia Kulika i Grzesia Janika. Dziękujemy wszystkim tym, którzy pomagali przy organizacji koncertu. W sposób szczególny podziękowania należą się młodzieży tymowskiej należącej do Katolickiego Stowarzyszenie Młodzieży oraz wolontariuszom Szkolnego Koła Caritas za wielkie zaangażowanie i nieocenioną pomoc podczas koncertu. Wszystkim zaś przybyłym dziękujemy za wsparcie naszego przedsięwzięcia.

Magdalena Bednarek i Zofia Sowa