s5 logo

BIURO CARITAS CZYNNE OD 2 KWIETNIA PRZY ULICY PIŁSUDSKIEGO 6

WEJŚCIE POMIĘDZY LICEUM A SEMINARIUM

XI Zjazd - 8.06.2017 - TARNÓW bł. Karoliny

135406 2023 09 05 01Ponad 1500 uczniów wzięło udział w 11. Zjeździe  Szkolnych Kół Caritas Diecezji Tarnowskiej. Miejsce spotkania – kościół bł. Karoliny w Tarnowie - nie było przypadkowe, bo beatyfikowana dokładnie 30 lat temu bł. Karolina jest patronką w diecezji Szkolnych Kół Caritas.
Mszy św. przewodniczył bp Andrzej Jeż. W homilii powiedział m.in., że „jesteśmy piękni, gdy żyjemy dla innych ludzi, gdy się dla nich poświęcamy, gdy nasze życie jest pełne dobra, miłości, troski o drugiego człowieka. Nasze życie jest piękne, żyjemy pięknie, jeśli żyjemy Ewangelią, jeżeli jesteśmy w stanie łaski uświęcającej.”

Na zakończenie Mszy świętej Ks. Biskup wręczył listy gratulacyjne i statuetki Fructus Caritatis dla 3 Szkolnych Kół Caritas . Otrzymały je:

• SKC nr 156 przy Zespole Szkół Gminnych im. Marii Skłodowskiej Curie w Łapczycy
  • SKC nr 167 przy Gimnazjum im. bł. Karoliny Kózkówny w Rozdzielu
  • SKC nr 159 przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. ks. Janusza St. Pasierba w Żabnie

Wyróżnieni zostali także darczyńcy Szkolnych Kół Caritas:

• Pan Prezes Paweł Chmielowski – Firma PROSPONA
  • Pan Prezes Stanisław Florczyk – Firma Huzar
  • Pan Prezes Adam Maciuszek – Firma Huzar
  • Pani Joanna Faltyn – Piekarnia HARNAŚ.

Po Mszy św. tradycyjnie już był czas na grillowanie i wspólną zabawę z grupą ImpraTeem. Podczas spotkania odbył się także finał akcji „Dobro na wagę złotówki’. Młodzieży udało się uzbierać nieco ponad 16 tys. zł. Zebrane środki zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację dzieci i młodzieży. Dziękujemy wszystkim kołom, które włączyły się w tę kampanię.

W czasie Zjazdu ogłoszone zostały też wyniki konkursu multimedialnego „Działalność w Szkolnym Kole Caritas – najpiękniejsze lekcje wartości”. Nagrody otrzymali:
I miejsce – SKC nr 173 przy Szkole Podstawowej w Zdziarcu
II miejsce – SKC nr 153 przy Niepublicznej Szkole Podstawowej i Niepublicznym Gimnazjum w Piekiełku
III miejsce –SKC nr 60 przy Zespole Szkolno – Gimnazjalnym w Łącku

WYRÓŻNIENIA:
Przedszkolne Koło Caritas w Mystkowie
SKC nr 186 przy Zespole Szkół Gminnych w Stanisławicach.

Spotkanie SKC było doroczną okazją do podziękowania wolontariuszom, opiekunom i asystentom za zaangażowanie w dzieło miłosierdzia chrześcijańskiego.

Przeczytaj więcej na: http://tarnow.gosc.pl/doc/3954738.Jestescie-piekni
Zobacz galerię zdjęć: http://tarnow.gosc.pl/gal/spis/3954756.Zjazd-Szkolnych-Kol-Caritas