s5 logo

BIURO CARITAS CZYNNE OD 2 KWIETNIA PRZY ULICY PIŁSUDSKIEGO 6

WEJŚCIE POMIĘDZY LICEUM A SEMINARIUM

II Zjazd - 10.06.2008 – NOWY SĄCZ

Ponad tysiąc wolontariuszy z 73 istniejących kół przybyło, by Panu Jezusowi Przemienionemu w tajemnicy Jego cudownego obrazu w bazylice nowosądeckiej dziękować za wszelkie dobro dokonane w mijającym roku szkolnym, za wszystkich darczyńców Szkolnych Kół oraz za wszystkich podopiecznych, których nawiedzają młodzi ludzie o wielkim sercu. Liturgii Mszy św. przewodniczył ks. bp Wiesław Lechowicz. W kazaniu ukazał trzy obrazy przeplatające się w życiu człowieka, szczególnie wolontariusza SKC. Najpierw Caritas, jako oblicze Chrystusa, która tak jak obraz z nowosądeckiej Góry Tabor ukazuje miłość Chrystusa obecnego w dziełach SKC. Drugi to obraz Elizeusza, którym się Bóg opiekuje, a trzeci - postawa patronki SKC, bł. Karoliny, wykonującej proste, codzienne czynności i posługi, za które nazywano ją „aniołem". Po modlitwie był przemarsz na płytę nowosądeckiego rynku i spotkanie z prezydentem miasta, Ryszardem Nowakiem. Tam, po ciepłych słowach prezydenta i wysłuchaniu historii miasta, wszyscy zrobili sobie wspólne zdjęcie upamiętniające II Zjazd SKC. Następnie był czas na zwiedzanie Muzeum Skansenowskiego, gdzie pracownicy skansenu, na czele z Ryszardem Ślusarczykiem, dyrektorem muzeum, niezwykle interesująco ukazywali skarby tego miejsca. Na stadionie obok Miasteczka Galicyjskiego miał miejsce ostatni, radosny punkt programu: występ zespołu „Promyczki Dobra" z Nowego Sącza, przeplatany zabawami prowadzonymi przez wodzirejów z Brzeska - Mariusza i Lillę.

II zjazd SCK