Tydzień Miłosierdzia

73 tydzienW ostatnim dniu oktawy Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa, który jest symbolicznym wejściem w nowy, duchowy porządek dziejów świata, Kościół w Polsce zaprasza do przeżycia Tygodnia Miłosierdzia. Zadania tego tygodnia współgrają ze słowami Zmartwychwstałego Pana wypowiedzianymi w Wieczerniku do zalęknionych uczniów: „Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, taki Ja was posyłam (J20,21).

W dniach od 23 do 29 kwietnia 2017 r. odbywa się już po raz 73. Tydzień Miłosierdzia, którego hasło wynika z tematyki ogólnopolskiego roku duszpasterskiego: „Idźcie i głoście".

Niedziela w Oktawie Wielkanocy jest szczególnym czasem świętowania Miłosierdzia Bożego. Wyjątkowość przeżywanych tajemnic paschalnych przynosi za każdym razem nową okazję do odnalezienia głębokiej motywacji do życia miłością i czynienia miłosierdzia. W dniach przypadających zaraz na początku czasu wielkanocnego warto, zatem rozważyć podstawowe prawdy dotyczące chrześcijańskiego zaangażowania w przemianę świata przez czyny miłości. Chrześcijanin otwarty jest na tajemnicę miłosierdzia, którego może sam doświadczać w relacji, jako dar od Boga, może ponadto wysławiać Boże miłosierdzie, a wreszcie żyjąc nim, może okazywać je ludziom wokół znajdującym się w potrzebie. Aktywność człowieka wierzącego może przejawiać się nie tylko w postawie spontanicznego gestu pomocy, czyli najczęściej udziału w jednorazowej akcji. Z dużym powodzeniem przybiera ona również formy zorganizowane w postaci wolontariatu - przemyślanego na dłuższy czas niekiedy  większej grupie osób. Cały aspekt czynów wolontariackich jest niezwykle bogaty i wielowątkowy i należałoby mu poświęcać sporo miejsca w przepowiadaniu podczas nabożeństw.

Tydzień Miłosierdzia czerpie z tradycji sięgającej 23 lutego 1937 r., czyli daty pierwszego ogólnopolskiego zjazdu dyrektorów diecezjalnych Caritas i decyzji o organizowaniu dorocznych Dni Miłosierdzia. Powstająca od wtedy sieć obecnie osiąga rozmiary największej pozarządowej struktury charytatywnej w Polsce. Przedwojenne obchody Dni Miłosierdzia ogarniały zaangażowanie środowisk religijnych oraz władz państwowych, samorządowych i media. Powojenne działania były kontynuacją przerwanych zamierzeń poszerzonych o ogłaszane zbiórki pieniężne na pomoc ubogim. W Tygodniu Miłosierdzia parafialne liturgie zawierają rozważania zaproponowane przez Caritas Polska tak, aby przez formację serca pomnażać otwartość na potrzeby ludzkie. Jest to zarówno czas refleksji o miłosierdziu jaki konkretna okazja do przedstawienia możliwości zaangażowania się w pracę środowiskowych zespołów charytatywnych skupionych wokół lokalnego kościoła czy w szkołach. Parafialne Zespoły Caritas, Szkolne Koła Caritas, Akademickie Koła Caritas oraz placówki Caritas uruchamiają żywy potencjał do wspólnego czynienia dobra. Wraz z innymi dziełami miłości stają się znakiem nowego czasu zapoczątkowanego działaniem Chrystusa.