Szkolne Koła Caritas

kolo caritasCzym jest Szkolne Koło Caritas?

Koło jest katolicką organizacją uczniowską, która włącza się na zasadzie wolontariatu w działalność charytatywną, opiekuńczą i wychowawczą prowadzoną przez Caritas. Koła Caritas mogą powstawać w szkołach podstawowych, gimnazjach i w szkołach średnich.

W sprawach wychowawczych i organizacyjnych opiekę nad Kołem sprawuje Opiekun Koła , którym jest Nauczyciel Szkoły, zatwierdzony przez Dyrektora Szkoły w porozumieniu z Dyrektorem Caritas. Natomiast opiekę duchową nad Kołem sprawuje Asystent Koła , którym zazwyczaj jest katecheta .

Głównym celem działalności Koła jest kształtowanie u uczniów postawy miłości chrześcijańskiej oraz praktykowanie, szczególnie w środowisku szkolnym, przykazania miłości bliźniego.

Patronką Szkolnych Kół Caritas Diecezji Tarnowskiej jest bł. Karolina Kózkówna, a miejscem pielgrzymkowym - sanktuarium Błogosławionej w Zabawie.

04-05 10-12-36Szkolne Koła Caritas wrosły mocno w krajobraz naszej diecezji, realizując w praktyce wezwanie bł. Jana Pawła II do czynów miłości miłosiernej. Uznanie budzi niezwykłe zaangażowanie młodych ludzi oraz pomysłowość w działaniu na rzecz przede wszystkim społeczności lokalnej – szkoły, parafii czy miejscowości…

Ostatnio otrzymaliśmy informacje od kilku opiekunów i asystentów o akcjach, jakie miały miejsce tylko w ostatnim czasie.

Podkategorie

ZJAZDY SZKOLNYCH KÓŁ CARITAS

W 2006 roku powstało pierwsze w naszej diecezji Szkolne Koło Caritas. Natomiast od 2007 roku dzieci i młodzież spotykają się w czerwcu na kolejnych Zjazdach, organizowanych w rocznicę beatyfikacji Karoliny Kózkówny, która jest patronką SKC Diecezji Tarnowskiej.

Miejscem Zjazdów są co roku inne parafie naszej diecezji; zaś w okrągłe rocznice beatyfikacji Karoliny spotykamy się w Zabawie, gdzie jest jej sanktuarium.
W programie Zjazdów jest zawsze dziękczynno-błagalna Eucharystia, której przewodniczy najczęściej Ks. Biskup, a koncelebrują Księża Asystenci poszczególnych SKC. W czasie modlitwy jest sposobność nas podziękowania dla wyróżniających się Kół. Dyrektorzy placówek, gdzie one działają otrzymują list gratulacyjny sygnowany przez Biskupa Tarnowskiego oraz statuetkę „Fructus Caritatis”. Podobne wyróżnienia wręczane są najbardziej zaangażowanym i kreatywnym Opiekunom SKC.