Świetlice "Lumen"

Świetlica Caritas przy parafii św. Mateusza

Tarnów
Świetlica przy parafii św. Maksymiliana

Świetlice Caritas noszą wspólną nazwę "Lumen" ("Światło"). Podkreśla ona, że celem świetlicy Caritas jest wnoszenie w życie dzieci i młodzieży ciepła, radości i miłości, udzielanie potrzebnego wsparcia i ukazywanie dobrych dróg życia. Placówki te są miejscem spotkań, przyjaźni, zabawy, gdzie dzieci i młodzież uczą się, jak wykorzystywać twórczo wolny czas; gdzie znajdują duchową opiekę, potrzebną pomoc, moralne wsparcie i inspiracje do rozwijania talentów; gdzie uczą się podejmowania dojrzałych decyzji oraz odpowiedzialności za siebie i swoją przyszłość.

1. Charakter, cel i zadania świetlicy Caritas

Celem świetlicy jest zapewnienie opieki wychowawczej i dydaktycznej oraz realizacja oddziaływań profilaktycznych i terapeutycznych dla dzieci i młodzieży z rodzin ubogich materialnie i duchowo, szczególnie:

- potrzebującej wielorakiego wsparcia
- zagrożonej patologiami
- przejawiającej zaburzenia i defekty uspołecznienia
- mającej trudności w zakresie realizacji programu szkolnego
- pragnącej rozwijać swoje możliwości twórcze, zainteresowania i talenty
- zainteresowanej ofertą świetlicy i akceptującej jej program.

Świetlica realizuje swój cel przez następujące zadania:

- pomoc dydaktyczna
- rozwój zainteresowań, uzdolnień i umiejętności praktycznych
- ochrona zdrowia i rozwój fizyczny
- profilaktyka uzależnień
- kształtowanie prawidłowych postaw interpersonalnych i społecznych
- przeciwdziałanie przestępczości nieletnich
- budowanie wspólnoty
- pomoc indywidualna, w tym specjalistyczna
- współpraca z rodzicami i instytucjami społecznymi
- zapewnienie opieki duszpasterskiej.

2. Formy działania świetlicy Caritas:

Zajęcia w świetlicy odbywają się w ramach roku szkolnego, od poniedziałku do piątku, w godzinach popołudniowych, i obejmują:

• zajęcia dydaktyczne
  • programy profilaktyczne i terapeutyczne
  • zajęcia sportowe i rekreacyjne
  • zajęcia w grupach zainteresowań
  • pomoc specjalistyczna (psychologiczna, reedukacyjna, logopedyczna, medyczna itp.)
  • tworzenie samorządności wśród wychowanków
  • dożywianie
  • organizowanie wypoczynku zimowego i letniego
  • nawiązanie współpracy z rodzicami, szkołą, pomocą społeczną, policją, poradniami specjalistycznymi i parafią.

Wychowankowie korzystają z zajęć świetlicy bezpłatnie.

3. Struktura i organizacja świetlicy

Każda świetlica posiada swojego Kierownika, Kolegium Wychowawców, które stanowią wszyscy pracownicy pedagogiczni, oraz Samorząd Wychowanków, który składa się z uczestników świetlicy.
Świetlica współpracuje z instytucjami pomocowymi, a w szczególności:

- samorządem lokalnym
- ośrodkami pomocy społecznej
- nauczycielami i pedagogami szkolnymi
- parafią
- rodzicami
- wolontariuszami.

4. Świetlica dokonuje naboru wychowanków przez:

- skierowanie przez ośrodki pomocy społecznej, pedagogów szkolnych i parafię
- wywiady środowiskowe prowadzone przez wychowawców
- samodzielne zgłaszanie i zgodę rodziców.

Świetlice Profilaktyczno-Wychowawcze Caritas Diecezji Tarnowskiej "Lumen", prowadzone przy tarnowskich parafiach: Najświętszego Serca Pana Jezusa przy ul. Lwowskiej 2, Chrystusa Dobrego Pasterza przy ul. 16 Pułku Piechoty 10 i Św. Maksymiliana Kolbego przy ul. Urszulańskiej 9 są współfinansowane z budżetu Miasta Tarnowa na podstawie Aneksu z dnia 31.12.2014 r do Umowy z dnia 04.01.2013 r. na realizację zadania pn.: "Prowadzenie placówek wsparcia dziennego w formie opiekuńczej (świetlic) z programem profilaktycznym dla dzieci i młodzieży z rodzin dysfunkcyjnych", zawartej pomiędzy Gminą Miasta Tarnowa a Caritas Diecezji Tarnowskiej – dofinasowanie stanowi kwotę 40.500,00 zł.

Świetlice Profilaktyczno-Wychowawcze Caritas Diecezji Tarnowskiej "Lumen", prowadzone przy tarnowskich parafiach: Najświętszego Serca Pana Jezusa przy ul. Lwowskiej 2 i Św. Maksymiliana Kolbego przy ul. Urszulańskiej 9 są współfinansowane z budżetu Miasta Tarnowa na podstawie Aneksu z dnia 29.06.2015 r. do Umowy z dnia 04.01.2013 r. na realizację zadania pn.: "Prowadzenie placówek wsparcia dziennego w formie opiekuńczej (świetlic) z programem profilaktycznym dla dzieci i młodzieży z rodzin dysfunkcyjnych", zawartej pomiędzy Gminą Miasta Tarnowa a Caritas Diecezji Tarnowskiej – dofinasowanie stanowi kwotę 18.000,00 zł.

Caritas Diecezji Tarnowskiej jest  współfinansowana z budżetu Miasta Tarnowa na podstawie Umowy z dnia 17.12.2015 r. na realizację zadania pn.: „Zabawa mikołajkowa dla dzieci i młodzieży”, zawartej pomiędzy Gminą Miasta Tarnowa a Caritas Diecezji Tarnowskiej – dofinasowanie stanowi kwotę 5.000,00 zł.

Świetlica Profilaktyczno-Wychowawcza Caritas Diecezji Tarnowskiej "Lumen", prowadzona przy parafii św. Mateusza w Mielcu przy ul. Bł. Ks. Romana Sitki 3-4 jest współfinansowana z budżetu Miasta Mielca na podstawie Umowy z dnia 29.01.2015 r. na realizację zadania pn.: "Prowadzenie zajęć świetlicowych dla dzieci i młodzieży ze Starego Mielca ", zawartej pomiędzy Gminą Miejską Mielec a Caritas Diecezji Tarnowskiej – dofinasowanie stanowi kwotę 18.000,00 zł.