s5 logo

Stacja Opieki Caritas Diecezji Tarnowskiej
ul. Długa 3-5
33-100 Tarnów

Biuro przyjęć czynne od poniedziałku do piątku  w godz. 15.30- 16.30.

I. Informacje o placówce

Stacja Opieki Caritas jest niepublicznym zakładem opieki zdrowotnej, świadczącym usługi pielęgniarstwa środowiskowo ro-dzinnego w ramach kontraktu zawartego z Małopolskim Oddziałem Wojewódzkim Narodowego Funduszu Zdrowia.

W Stacji zatrudnione są: jedna osoba świecka - opiekunka chorych oraz trzy pielęgniarki - siostry zakonne - posiadające wymagane kwalifikacje z zakresu pielęgniarstwa środowiskowo-rodzinnego i opieki paliatywno-hospicyjnej. Pielęgniarki środowiskowo-rodzinne realizują przede wszystkim zlecenia lekarskie w zakresie diagnostyki, leczenia i rehabilitacji oraz świadczą opiekę pielęgnacyjną wobec rodziny w środowisku domowym w zdrowiu i chorobie, a także w opiece terminalnej. Rozpoznają środowisko, przeprowadzają wywiady środowiskowo-rodzinne, określają potrzeby zdrowotne, współpracują z lekarzami podstawowej opieki zdrowotnej (lekarzami rodzinnymi), pracownikami socjalnymi oraz innymi placówkami ochrony zdrowia. Usługi pielęgniarskie świadczone są w domu chorego oraz w gabinecie zabiegowym Stacji Opieki Caritas.

2. Zakres świadczonych usług:

Wynika on z kompetencji pielęgniarki środowiskowo-rodzinnej i obejmuje w szczególności:

• wykonywanie iniekcji domięśniowych, dożylnych, podskórnych
  • kroplowe dożylne przetaczanie płynów
  • pobieranie krwi do badań
  • pomiar poziomu glukozy we krwi
  • pomiar poziomu cholesterolu
  • pomiar ciśnienia krwi, tętna i temperatury
  • wykonywanie EKG
  • podawanie leków oraz nadzór nad przyjmowaniem leków przez pacjenta
  • wykonywanie kompresów, okładów oraz opatrunków
  • opatrywanie oparzeń, ran odleżyn
  • zakładanie cewnika do pęcherza moczowego (u kobiet)
  • wykonywanie zabiegów doodbytniczych
  • stawianie baniek
  • stosowanie drenażu ułożeniowego
  • wykonywanie inhalacji
  • pomiar masy ciała i wzrostu
  • toaleta całego ciała
  • toaleta przeciwodleżynowa
  • pielęgnacja stomii
  • prowadzenie rehabilitacji przyłóżkowej (usprawniania ruchowego)
  • gimnastyka oddechowa
  • uzgadnianie konsultacji, wizyt, badań oraz organizowanie zaopatrzenia w recepty w sytuacjach niewydolności pacjenta lub jego rodziny
  • poradnictwo w zakresie zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej
  • poradnictwo w zakresie racjonalnego odżywiania
  • poradnictwo z zakresu czynników ryzyka chorób układu krążenia, chorób nowotworowych, zakaźnych, urazów, zatruć i innych
  • nauczanie pomiaru ciśnienia krwi, samodzielnego wykonywania wstrzyknięć insuliny
  • edukacja rodziny w zakresie pielęgnacji przewlekle i obłożnie chorego

3. Dostęp do świadczeń Stacji Opieki Caritas:

Ze świadczeń mogą korzystać wszystkie osoby z terenu miasta Tarnowa, należące do Małopolskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia, które wybiorą Stację Opieki Caritas jako świadczeniodawcę usług pielęgniarskich i zadeklarują przyna-leżność do sióstr pielęgniarek składając deklarację wyboru pielęgniarki środowiskowej; w razie rezygnacji z usług sióstr pielęgniarek należy złożyć pisemną rezygnację z opieki pielęgniarskiej na specjalnym formularzu; można również dokonać wyboru siostry pielęgniarki ze Stacji Opieki Caritas po uprzedniej rezygnacji z usług dotychczas wybranej pielęgniarki - wówczas do deklaracji wyboru pielęgniarki ze Stacji należy dołączyć formularz rezygnacji podpisany przez pielęgniarkę środowiskową, z której usług zrezygnowano; zmiana wyboru pielęgniarki środowiskowej jest bezpłatna, a swobodę dokonania wyboru dowolnej pielęgniarki środowiskowej posiadającej umowę z Małopolskim Oddziałem Wojewódzkim Narodowego Funduszu Zdrowia, należy do niezbywalnych praw pacjenta.

• siostry pielęgniarki świadczą usługi w dni powszednie oraz wykonują konieczne zabiegi pielęgniarskie i pielęgnacyjne w niedziele i święta, zapewniając ciągłość opieki swoim pacjentom;
  • potrzebę przybycia pielęgniarki do pacjenta można zgłosić osobiście w biurze Stacji lub telefonicznie;
  • siostry pielęgniarki mają do dyspozycji samochody osobowe, co ułatwia sprawne dotarcie do pacjentów.

4. Warunki lokalowe Stacji Opieki Caritas i jej wyposażenie:

Siedzibą Stacji Opieki Caritas jest lokal obejmujący:

• gabinet zabiegowy
  • biuro przyjęć
  • poczekalnię
  • łazienkę dostosowaną do pielęgnacji osób niepełnosprawnych
  • magazyn sprzętu medyczno-rehabilitacyjnego

Placówka jest wyposażona w:

• aparat do wykonywania EKG
  • aparaty do pomiaru ciśnienia krwi, glukozy, cholesterolu
  • inhalator
  • lampę sollux
  • lampę bioptron
  • wagę lekarską
  • zestaw reanimacyjny
  • ssak

5. Stacja Opieki Caritas wypożycza także sprzęt medyczno-rehabilitacyjny dla chorych z terenu miasta Tarnowa:

• łóżka szpitalne
  • materace przeciwodleżynowe
  • wózki inwalidzkie
  • chodziki, balkoniki, kule, laski
  • sprzęt do pielęgnacji pacjenta leżącego w łóżku: wezgłowia, kółka przeciwodleżynowe, krzesła toaletowe, baseny, kaczki, kubki z lejkiem.

Wypożyczanie sprzętu oraz składanie deklaracji wyboru pielęgniarki i rezygnacji w godzinach otwarcia biura.