Ośrodek Opiekuńczo-Rehabilitacyjny dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Jadownikach Mokrych

Ośrodek Interwencji Kryzysowej działa przy Ośrodku Opiekuńczo-Rehabilitacyjnym Caritas Diecezji Tarnowskiej w Jadownikach Mokrych od grudnia 2006 roku. Jest placówką o zasięgu ponadgminnym dla Powiatu Tarnowskiego – dotowany jest z budżetu Powiatu Tarnowskiego.
Oferta Ośrodka skierowana jest do osób i rodzin będących ofiarami przemocy lub znajdujących się w innych sytuacjach kryzysowych (m. in. śmierć bliskiej osoby, utrata pracy, trudności wychowawcze, kłopoty małżeńskie) – wszystkich tych, którzy przeżyli zdarzenia zakłócające dotychczasowy sposób życia lub mają poczucie, że trudna sytuacja ich przerasta.
Do Ośrodka może się zgłosić każdy, kto chce uzyskać pomoc psychologiczną, prawną, pedagogiczną czy socjalną. W OIK pracuje również mediator rodzinny, udzielający pomocy rodzinom w osiągnięciu porozumienia w sytuacjach konfliktowych, małżeństwom w odbudowie relacji, w tym w sytuacjach zagrożenia separacją lub rozwodem oraz rodzicom/opiekunom zmagającym się z trudnościami wychowawczymi.
Specjaliści dyżurują od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 20:00.

GODZINY PRZYJĘĆ:

Kierownik, psycholog:

poniedziałek

wtorek

piątek

Prawnik:

czwartek

Pracownik socjalny, mediator rodzinny:

Pedagog:

poniedziałek

wtorek

czwartek

piątek

8:00-11:00, 15:00-20:00

Podstawowym elementem funkcjonowania Ośrodka Interwencji Kryzysowej w Jadownikach Mokrych jest partnerstwo między pomagającymi a potrzebującymi, które prowadzi do zredukowania bądź rozwiązania problemów i odzyskania zdolności do samodzielnego funkcjonowania.
Każdy kto przychodzi po pomoc może mieć pewność, że nikt się nie dowie o jego problemie - obowiązuje nas pełna anonimowość. Nie wymagamy skierowań, posiadania ubezpieczenia, nasze usługi są nieodpłatne.
Osoby pragnące zachować anonimowość mogą skorzystać z poradnictwa za pośrednictwem telefonu zaufania (014) 644 13 04.