s5 logo

BIURO CARITAS CZYNNE OD 2 KWIETNIA PRZY ULICY PIŁSUDSKIEGO 6

WEJŚCIE POMIĘDZY LICEUM A SEMINARIUM

WDPD 2022 plakatWigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom oznacza nadzieję na lepszy los dla dzieci z rodzin potrzebujących wsparcia. W ramach 29. edycji akcji odbywającej się pod hasłem: ŚWIECA, KTÓRA TWORZY POLSKĄ WIGILIĘ - Caritas Diecezji Tarnowskiej przygotowała 130 tysięcy świec, które zapłoną na wigilijnych stołach.

Środki zebrane dzięki dystrybucji świec zostaną przeznaczone na dofinansowanie wakacyjnego i zimowego wypoczynku dzieci, posiłków dla uczniów w szkołach i świetlicach oraz na wsparcie dzieci w rehabilitacji i leczeniu. Ponadto 10 groszy, uzyskanych dzięki każdej z wigilijnych świec rozprowadzanych w parafiach, zostanie przeznaczone na dożywianie dzieci w Afryce i Ameryce Południowej. Pozyskane datki trafią m.in. do dzieci w placówkach prowadzonych przez księży salezjanów na Madagaskarze, dzieci z pallotyńskiej parafii w Burkina Faso oraz dzieci z terenów wiejskich w pogrążonej w kryzysie Wenezueli.

Świece będą rozprowadzane w parafiach naszej diecezji od I Niedzieli Adwentu tj. 27 listopada br. Włączmy się w to niezwykłe dzieło. Ten niewielki gest może zmienić cały świat młodego człowieka. Jest on bowiem znakiem solidarności z najmłodszymi, którzy potrzebują pomocy a zapalona na wigilijnym stole Świeca świadczy o naszej miłości i pamięci o osobach znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.