OKNO ŻYCIA

okna zycia 640x600Pierwsze „Okno Życia” założyła w 1999 r. niemiecka pastorka Gabriele Stangl jako reakcję na dramatyczne wyznanie kobiety, która urodziła dziecko poczęte przez gwałt. W Niemczech funkcjonuje obecnie około 140 Okien, w Czechach blisko 40, we Włoszech, Rosji, Szwajcarii i Belgii oraz na Litwie i Słowacji – po około 10. Dzięki nim setki dzieci zostało ocalonych.

Pierwsze „Okno Życia” w Polsce zostało otwarte w 2006 roku przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Powstało ono z inicjatywy Metropolity Krakowskiego ks. kardynała Stanisława Dziwisza. Okno to znajduje się w Domu Samotnej Matki przy ul. Przybyszewskiego 39, założonym wiele lat wcześniej przez kardynała Karola Wojtyłę.

18 04 10 09 04

Okno Życia – to miejsce, w którym matka może pozostawić anonimowo swoje nowo narodzone dziecko bez narażania jego życia i zdrowia. Okna życia są ogrzewane i zaopatrzone w dzwonek. Obecnie w całym kraju jest 55 takich okien, wiele z nich znajduje się pod opieką Caritas diecezjalnych a ich otwarcie najczęściej następuje 25 marca – w święto Zwiastowania Pańskiego, gdy w Polsce obchodzony jest Dzień Świętości Życia. Ostatnie Okno życia w Polsce otwarte zostało w lipcu 2015 r. w Sopocie. Ostatnie dziecko pozostawiono 6.10.2015 w Oknie Życia w Zielonej Górze.
Dziecko pozostawione w Oknie przekazywane jest bezzwłocznie do szpitala, a jego opiekunowie jednocześnie informują o pozostawionym dziecku ośrodek adopcyjny, który natychmiast powiadamia o tym sąd, występując równocześnie z dwiema prośbami: o wydanie postanowienia w sprawie zarządzeń opiekuńczych dotyczących dziecka oraz o nadanie dziecku tożsamości, czyli imienia i nazwiska. Odpowiadając na prośbę ośrodka, sąd wydaje decyzję o umieszczeniu dziecka w rodzinie zastępczej typu pogotowia rodzinnego. O szybkości działania sądu świadczy fakt, że decyzja taka w wielu ośrodkach w Polsce była wydawana nawet tego samego dnia, w którym do sądu wpłynęło pismo. Powyższa decyzja sądu zapewnia dziecku opiekę po wyjściu ze szpitala.
Do tej pory w Oknach Życia w Polsce pozostawiono 86 niemowląt.

W Diecezji Tarnowskiej istnieją dwa Okna Życia: w Tarnowie (otwarte 19 marca 2009 r.) przy ul. Mościckiego 34 i w Nowym Sączu (otwarte 25 marca 2009 r.) przy ul. Długosza 53. Do tej pory uratowały życie 3 dzieciom…

Adresy Okien Życia w Polsce: