Przemówienia i homilie

Pragnę podjąć główną myśl Twojego żałobnego kazania, Czcigodny i Drogi Arcypasterzu Tarnowski.

Dłużnikiem jestem. Wszyscy jesteśmy dzisiaj dłużnikami. Jesteśmy naprzód Waszymi dłużnikami i pragniemy złożyć Wam najserdeczniejsze wyrazy chrześcijańskiego współczucia. Te wyrazy składam imieniem wszystkich tutaj obecnych Biskupów, przedstawicieli diecezji, Zakonów i Uczelni. Imieniem wszystkich także nieobecnych, których wiadomość o śmierci śp. Biskupa Karola poruszyła do głębokiego, chrześcijańskiego współczucia. Składam te wyrazy na Twoje ręce, Drogi Arcypasterzu Tarnowski! Składam je dla całego Kościoła Tarnowskiego, dla całej Diecezji. Składam dla Rodziny Zmarłego, dla Jego rodzinnego miasta Grybowa. Składam dla Duchowieństwa, dla Zakonów żeńskich i męskich. W szczególny sposób składam te wyrazy współczucia dla Komisji Duszpasterstwa Dobroczynnego Episkopatu Polski, której Członkowie tutaj wśród nas się znajdują.

Te wyrazy współczucia są szczególnie żarliwe. Przeżywaliśmy, razem z Wami naprzód bolesną wiadomość o Jego nagłej i niespodziewanej śmierci, a następnie przeżywaliśmy razem z Wami ten lęk o ciało Zmarłego, o Jego trumnę. I oczekiwaliśmy razem z Wami z dnia na dzień wiadomości, kiedy przybędzie do Tarnowa, kiedy odbędzie się pogrzeb.

Składam te wyrazy współczucia całej Diecezji Tarnowskiej, a w szczególny sposób miastu Tarnowowi, które dzisiaj tak gremialnie uczestniczyło w pogrzebie swego Rodaka i Biskupa.

Przyznam się, że ta nagła i niespodziewana śmierć i te tygodnie oczekiwania na przyjazd Jego trumny, trumny zawierającej Jego doczesne szczątki, zawierały w sobie dla nas jakieś szczególne doświadczenie. Niezbadane wyroki Boże! Tak trudno było się pogodzić z tą myślą, że człowiek ten odszedł, że odszedł w taki sposób. Ten, który był tak bardzo zakorzeniony w tym mieście, w tej Diecezji, w tej Metropolii, w tej ziemi, w tym ludzie - odszedł od nas tak daleko stąd. Nie mogliśmy być przy tym obecni, nie mogliśmy przeżyć Jego konania.

Ale niezbadane są wyroki Boże. I to doświadczenie, Czcigodny Bracie i Wy wszyscy Drodzy Bracia i Siostry, przyjmujemy razem z Wami i ofiarujemy Bogu.

Niezbadane są wyroki Boże, ale zawsze są pełne mądrości. Gdy teraz stoimy tutaj przy Jego trumnie, ażeby ją już pogrzebać w podziemiach kościoła, na którego progu stanęliśmy, jawi się w naszej myśli i sercu jedno z błogosławieństw: "Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią". Jawi się w naszej świadomości to właśnie błogosławieństwo, gdyż zmarły Biskup byt szczególnym jego wyrazicielem, szczególnym jego realizatorem w Kościele polskim, na naszej polskiej ziemi. Było to i jest wspaniałe dziedzictwo, które przejął po Kardynale Adamie Stefanie Sapieże, po Arcybiskupie Eugeniuszu Baziaku, jego poprzednikach na urzędzie Przewodniczącego Komisji Episkopatu do spraw miłosierdzia chrześcijańskiego. Wielkie dziedzictwo! Podstawowe dziedzictwo, bo podstawowa wiąże się z nim misja Kościoła. Nie może być Kościoła bez miłosierdzia. Kościół błogosławieństw to jest Kościół Chrystusowy, a Kościół Chrystusowy to jest Kościół miłosierdzia. Biskup Pękała dziedziczył tę wielką świadomość. On ją w szczególny sposób reprezentował, wyrażał. Wyrażał nie tylko wobec swojej diecezji. Wyrażał wobec całego Kościoła w Polsce i w świecie. Był rzecznikiem tej sprawy. W szczególny sposób wobec naszych Rodaków na emigracji. Wobec Polonii Amerykańskiej. A trzeba dodać, że to wielkie dziedzictwo było i jest zarazem trudnym dziedzictwem. Zmarły Biskup podjął to trudne dziedzictwo nie lękając się tych przeszkód. Nie mając żadnych środków bogatych, mając tylko środki ubogie, stał się wyrazicielem wielkiej idei Kościoła ubogich, idei II Soboru Watykańskiego. Środki ubogie mają to do siebie, że są w pewien sposób najbogatsze, gdyż głównym środkiem ubogich jest ludzkie serce. Tylko trzeba do niego trafić. Bez tego środka wszystkie bogate środki są ubogie. Przestają działać. I otóż, Drogi Biskupie Karolu, to było to Twoje dziedzictwo i to była Twoja świadomość. Twoja służba, którą pełniłeś z całą swoją biskupią i człowieczą istotą, całym swoim jestestwem: dla posłannictwa Kościoła, dla misji miłosierdzia, dla błogosławieństwa: ,,Błogosławieni ubodzy duchem... Błogosławieni miłosierni".

Za ten trud pragniemy Ci przy trumnie podziękować: Wszyscy Biskupi, cały Kościół Polski, cały Lud Boży, zwłaszcza wszyscy ubodzy. Pragnę Ci w szczególny sposób podziękować ja, jako Metropolita Krakowski, bo od wielu dziesiątek lat, posłannictwo miłosierdzia związało się z Krakowem. Ty też tam w Krakowie, przy Franciszkańskiej 3, znalazłeś dla wypełnienia tego posłannictwa swoje gniazdo. Pragniemy Ci podziękować za szukanie nowych dróg w posłannictwie miłosierdzia, za szukanie nowego wyrazu, nowych metod dla błogosławieństwa: ,,Błogosławieni miłosierni". Za szukanie i budzenie ludzkich serc. Za całą misję Kościoła ubogich, którego bogactwem są tylko ludzkie serca, ludzka miłość i ludzkie miłosierdzie.

Kiedy stoimy tutaj przy tej trumnie, w świadomości naszej rysuje się nade wszystko to jedno błogosławieństwo: "Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią". Szliśmy ulicami Tarnowa i błagaliśmy dla Ciebie o miłosierdzie. Stoimy teraz przed Kościołem, w którym mają spocząć doczesne Twoje szczątki i błagamy dla Ciebie miłosierdzia, a serca nasze ożywia ta ufność, że błogosławieństwo Chrystusowe, które stało się treścią całego Twojego kapłaństwa, biskupstwa i człowieczeństwa wypełni się na Tobie do końca.

,,Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią". Obyś wobec Tego, który jest Miłością dostąpił miłosierdzia. Ty, który byłeś nieznaną może, ale przecież rzeczywistą centralą, ukrytą głową miłosiernych na polskiej ziemi.

"Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią". Niech się to błogosławieństwo i przyrzeczenie w nim zawarte spełni na Tobie teraz, gdy stanąłeś wobec Stwórcy, Sędziego i Ojca i niech się spełnia przez całą wieczność. Amen.