Apele i komunikaty

Wszyscy jesteśmy powołani do miłosierdzia

Drodzy Diecezjanie!
Tegoroczny Tydzień Miłosierdzia, obchodzony w Kościele w Polsce w dniach od 7 do 13 października będziemy przeżywać pod hasłem "Wszyscy jesteśmy powołani do miłosierdzia". Tydzień ten będzie dla nas okazją do przypatrywania się naszemu powołaniu do posługi miłosierdzia, która jest szczególną formą miłości bliźniego. Do takiej postawy wzywa nas Jezus Chrystus mówiąc: To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, jak ja was umiłowałem (J 15,12) oraz Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny (Łk 6,36).

W tegorocznym haśle Tygodnia Miłosierdzia został położony akcent na słowo "wszyscy". Formacji miłosierdzia potrzebują bowiem zarówno posługujący jak i korzystający z posługi miłosierdzia. Nikt też nie może czuć się zwolniony z Chrystusowego imperatywu miłości - także ten, który korzysta z aktów miłosierdzia innych. Wszyscy, na miarę swoich możliwości, powinniśmy dzielić się posiadanymi dobrami zarówno duchowymi jak i materialnymi. Zawsze bowiem jest obok nas ktoś bardziej potrzebujący, choćby naszej obecności czy dobrego słowa.

Bracia i Siostry!
W nadchodzącym Tygodniu Miłosierdzia będziemy sobie uświadamiać prawdę, że nasza miłość jest odpowiedzią na dar miłości, z jaką Bóg do nas przychodzi (DCE 1). Trzeba nam bowiem miłości i odwagi w praktykowaniu na co dzień czynów miłosierdzia. Trzeba nam ciągłego przypominania, że wszyscy jesteśmy powołani do pełnienia dzieł miłosierdzia.
Praktycznym owocem 63 Tygodnia Miłosierdzia niech będzie ożywienie działalności Parafialnych Oddziałów Caritas oraz dalsze promowanie i powstawanie Szkolnych Kół Caritas, a także uwrażliwienie korzystających z pomocy, aby i oni odkrywali i realizowali powołanie do czynienia dobra bliźnim.

Wszystkim, którzy aktywnie włączają się w charytatywną działalność Kościoła, a także osobom, które cierpią różnoraką biedę z serca błogosławię.