Apele i komunikaty

Drodzy Mieszkańcy Tarnowa!

W homilii, w czasie kanonizacji Ojca Szymona, Benedykt XVI powiedział: "Nowy święty, Szymon z Lipnicy, wielki syn ziemi polskiej i świadek Chrystusa, duchowy syn świętego Franciszka z Asyżu, żył w odległych czasach, ale właśnie dziś jest dany Kościołowi jako aktualny wzór chrześcijanina, który - zainspirowany duchem Ewangelii - gotów jest oddać życie za braci". Papież podkreślił, że święty Szymon przepełniony był "miłosierną miłością, którą czerpał z Eucharystii, nie ociągał się z niesieniem pomocy chorym dotkniętym zarazą, która i jego doprowadziła do śmierci". Ojciec święty zawierzył opiece świętego Szymona z Lipnicy cierpiących z powodu ubóstwa, choroby, osamotnienia i niesprawiedliwości społecznej. Wezwał też wszystkich, aby wytrwale i aktywnie włączyli się w działalność charytatywną Kościoła: "Przez jego wstawiennictwo prosimy dla nas o łaskę wytrwałej, czynnej miłości do Chrystusa i do braci".

Siostry i Bracia!
Eucharystią, sprawowaną w dzień świętego Franciszka z Asyżu, 4 października bieżącego roku o godzinie 16.00, przy klasztorze Ojców Bernardynów, pragniemy prosić o łaskę aktywnej miłości miłosiernej, wpatrując się w przykład życia świętego Ojca Szymona. Po Mszy świętej zostanie pobłogosławiona i otwarta kuchnia dla ubogich, która powstała dzięki ofiarności diecezjan i Ojców Bernardynów. Będzie to pomnik - znak naszej wdzięczności Bogu i Kościołowi za kanonizację błogosławionego Szymona z Lipnicy. Serdecznie zapraszam wszystkich mieszkańców Tarnowa, wolontariuszy parafialnych oddziałów Caritas, a przede wszystkich tych, którzy cierpią z powodu różnorakiej biedy, do udziału w Eucharystii i w otwarciu kuchni. Niech zjednoczy nas wspólna modlitwa i pragnienie naśladowania świętego Szymona, który w cierpiących bliźnich zobaczył oblicze Chrystusa. Niech nasza obecność będzie potwierdzeniem zaangażowania w dzieło miłosiernej miłości.
Wszystkim zaangażowanym w dzieło chrześcijańskiego miłosierdzia błogosławię!