Apele i komunikaty

Dziś rozpoczynamy 62 Tydzień Miłosierdzia, przeżywany pod hasłem: "Przywróćmy nadzieję potrzebującym". Jego celem jest m.in. utrwalenie duchowych owoców kończącego się roku duszpasterskiego, przeżywanego jako czas przywracania nadziei ubogim.

Utrata nadziei i rozpacz z tym związana, to poważna choroba współczesnego człowieka, powodowana najczęściej moralną i materialną biedą. Lekarstwem na tę chorobę jest budzenie ufności w Boże miłosierdzie oraz podejmowanie uczynków miłosierdzia chrześcijańskiego, spełnianych bezinteresownie na rzecz potrzebujących. Czyny miłosierdzia stanowią bezpośrednią i konieczną odpowiedź na wołanie ubogiego o pomoc. "Głodni muszą być nasyceni, nadzy odziani, chorzy leczeni z nadzieją uzdrowienia, więźniowie odwiedzani itd." - tak uczy Benedykt XVI w swojej pierwszej encyklice: "Deus caritas est" (Dec 31). Czyny miłosierdzia, inspirowane miłością do Chrystusa, są podstawowym tworzywem caritas chrześcijańskiej.

Do spontanicznego spełniania uczynków miłosierdzia (KKK 2447) jesteśmy wezwani wszyscy, jako chrześcijanie. W sposób zorganizowany mają podejmować je kościelne instytucje charytatywne, przede wszystkim Caritas. Aby Caritas mogła docierać do wszystkich wołających o pomoc i skutecznie przyczyniać się do podnoszenia na duchu ludzi zrozpaczonych i zagrożonych utratą nadziei potrzebuje wciąż nowych sił, nowych ludzi gotowych poświęcić swój czas, zdolności, a zwłaszcza ofiarować swoje serce ubogim. Caritas potrzebuje więc nieustannie nowego, młodego, właściwie uformowanego i świadomego swojej misji w Kościele katolickiego laikatu i ludzi dobrej woli.

Niech praktycznym owocem 62 Tygodnia Miłosierdzia będzie w naszej diecezji odnowienie i wzmocnienie Parafialnych Oddziałów Caritas przez włączenie się w ich szeregi nowych wolontariuszy, gotowych podejmować z miłością posługę wobec ubogich w parafii. Równocześnie w wielu szkołach: średnich, podstawowych i gimnazjach niech powstają nowe Szkolne Koła Caritas, promujące wśród młodzieży i dzieci naukę Jezusa Chrystusa o miłosierdziu Bożym, krzewiące w środowisku szkolnym ducha czynnej miłości bliźniego oraz przygotowujące chłopców i dziewczęta do przyszłej pracy charytatywnej w parafiach. O wsparcie powstawanie Szkolnych Kół Caritas proszę dyrektorów szkół, wszystkich nauczycieli oraz katechetów. Niech przykład charytatywnego zaangażowania dzieci i młodzieży płynie z tych społeczności szkolnych, które jako swoich patronów wybrały Jana Pawła II i wielkie postacie Świętych i Błogosławionych.

Na duchowe, trwałe owoce i głębokie przeżycie Tygodnia Miłosierdzia z serca Wam błogosławię.
+ Wiktor Skworc
Biskup Tarnowski