Apele i komunikaty

Drodzy Diecezjanie!

Dziś, w II Niedzielę Wielkanocy, Caritas Polska i nasza diecezjalna Caritas, przeżywa swoje patronalne święto, Niedzielę Miłosierdzia Bożego. Hasłem tegorocznego święta Caritas są słowa Jezusa Chrystusa:

Jeśli kto chce być pierwszym, niech będzie ostatnim ze wszystkich i sługą wszystkich (Mk 9,35), które porządkują zasadę pierwszeństwa w relacjach międzyludzkich według kryterium służby .

Słowa te przypomniał Jan Paweł II w Liście apostolskim na Rok Eucharystii Mane nobiscum Domine (zob. MND 28), wskazując na to, że służba bliźniemu, jest warunkiem prawdziwej i godziwej celebracji Mszy Świętej w każdej parafialnej wspólnocie. Niech te słowa staną się dla wspólnoty Caritas w naszej diecezji i dla nas wszystkich drogowskazem na przyszłość. Oby w naszej diecezjalnej wspólnocie była coraz intensywniej budowana postawa służby i przemiany przykazania miłości bliźniego w miłosierny czyn.

Uczestnicząc w radosnym świętowaniu tajemnicy miłości miłosiernej, dziękuję parafialnym oddziałom Caritas naszej diecezji oraz wszystkim pracownikom i wolontariuszom Caritas za wszelkie gesty służby najmniejszym, które przywracają nadzieję ubogim (EE 86), a nasze życie chrześcijańskie, indywidualne i wspólnotowe, skupione przy stole eucharystycznym, czynią bardziej godnym i autentycznym.

Drodzy Diecezjanie!

Składam wam podziękowanie za zrozumienie okazywane wobec inicjatyw Caritas i za wspieranie diecezjalnego dzieła miłosierdzia pomocą duchową i finansową. Słowa wdzięczności kieruję także do wszystkich dobroczyńców, którzy współpracują z diecezjalną Caritas i wspierają ją ofiarami materialnymi. Dziękuję instytucjom społecznym i władzom samorządowym za życzliwą i zgodną współpracę z Caritas na polu pomocy potrzebującym.

Wszystkich diecezjan - kapłanów i wiernych - proszę, by chętnie podjęli propozycję Jana Pawła II i Rok Eucharystii uczynili czasem, w którym postarają się skuteczniej zaradzać tak licznym formom ubóstwa w naszym społeczeństwie. Może w tym pomóc przekazanie 1% od należnego podatku dochodowego na rzecz potrzebujących poprzez Caritas Diecezji Tarnowskiej. Dlatego proszę o podjęcie trudu pokonania biurokratycznych barier, związanych z przekazywaniem odpisu od podatku na rzecz Caritas lub innych organizacji pożytku publicznego.

Bracia i Siostry!

W Niedzielę Miłosierdzia Bożego pamiętajmy szczególnie o tych, którzy cierpią, którzy pragną miłosierdzia i o nie wołają. Módlmy się wspólnie do naszego Pana o miłosierdzie dla nas i całego świata!

Wszystkich wołających o miłosierdzie i zaangażowanych w dzieło Caritas obejmuję modlitwą i z serca błogosławię.

Wiktor Skworc - Biskup Tarnowski
Tarnów, 2005.04.03