Apele i komunikaty

Drodzy Diecezjanie!

Stało się już tradycją, że z okazji uroczystości Wszystkich Świętych, alumni Wyższego Seminarium Duchownego w Tarnowie, przeprowadzają kwestę na cmentarzach, zbierając ofiary na dokończenie budowy seminaryjnych obiektów.

Jednak w tym roku, z uwagi na sytuację społeczną, jaka powstała po niedawnym trzęsieniu ziemi w Azji, społeczność seminaryjna postanowiła przekazać połowę zebranych ofiar na pomoc humanitarną dla dotkniętych skutkami tego kataklizmu.

Inicjatywa ta - niezależnie od pomocy udzielonej już przez Caritas Diecezji Tarnowskiej - jest godną poparcia odpowiedzią na apel papieża Benedykta XVI, który zwrócił się do chrześcijan o solidarność z narodem pakistańskim.

Razem z Przewodniczącym Konferencji Episkopatu Polski, Księdzem Arcybiskupem Józefem Michalikiem, proszę Was Drodzy Diecezjanie o dar modlitwy i materialną pomoc dla tych, którzy "przeżywają dramat śmierci najbliższych oraz bezradność wobec żywiołu".

Drodzy Diecezjanie!

Korzystając z okazji składam Wam serdeczne podziękowanie za wielkoduszne podzielenie się chlebem z głodującymi mieszkańcami Nigru. Zebrana w diecezji kwota, w wysokości 502 tys. zł., została przekazana do Caritas Polska. Ta znana i zasłużona struktura Kościoła w Polsce pomaga w naszym imieniu wszędzie tam, gdzie naszych braci i siostry dotykają nieszczęścia i kataklizmy.

Wraz z darem modlitwy przez wstawiennictwo nowych świętych Kościoła - Księdza Arcybiskupa Józefa Bilczewskiego i Księdza Zygmunta Gorazdowskiego, w których kanonizacji w Rzymie uczestniczyłem, przesyłam Wam Drodzy Diecezjanie pasterskie błogosławieństwo.

Wiktor Skworc - BISKUP TARNOWSKI
Tarnów, 2005-10-26.