Archiwum

peadCaritas Diecezji Tarnowskiej bierze udział w szóstej edycji unijnego programu "Dostarczanie żywności dla najuboższych mieszkańców UE", znanego również jako program PEAD (franc. P rogramme E uropeen d' A ide aux plus D emunis). Tarnowska Caritas otrzymuje żywność na podstawie umowy zawartej z Caritas Polska, która jest jedną z trzech organizacji, która otrzymała akredytację Agencji Rynku Rolnego na bezpłatne przekazywanie żywności osobom potrzebującym w Polsce.

W roku 2010 z pomocy żywnościowej przekazywanej przez Caritas Diecezji Tarnowskiej skorzystało w całej diecezji 46.759 osób. Caritas przekazała wówczas blisko 1060 ton żywności. W tym roku do najbardziej potrzebujących trafi około 960 ton gotowych produktów spożywczych. Są to: mleko, makaron, mąka, kasza gryczana, płatki kukurydziane, musli, herbatniki, zupa krupnik, ryż biały, masło, ser topiony i ser żółty, zupa pomidorowa z makaronem. Caritas przekazuje żywności do parafii, które zgłosiły swój udział w programie, do kuchni dla ubogich oraz placówek opiekujących się chorymi, niepełnosprawnymi i bezdomnymi. Najwięcej gotowych produktów spożywczych trafi do parafii. We wspólnotach parafialnych określane są kryteria wyboru osób, którym zostanie przekazana żywność. Dystrybucją żywności zajmują się wolontariusze z Parafialnych Oddziałów Caritas. Według szacunków w akcję zaangażowanych jest blisko 2500 wolontariuszy.

Tarnowska Caritas wydaje żywność z magazynu w Wojniczu, mieszczącego się przy ul. Jagiellońskiej 23. Produkty żywnościowe przekazywane są całkowicie nieodpłatnie i nie są przeznaczone na sprzedaż.