2017

ks pietruszkaKs. prałat Zbigniew Pietruszka został dyrektorem Caritas Diecezji Tarnowskiej. Zastąpił na tym stanowisku ks. Ryszarda Podstołowicza, który od sierpnia będzie proboszczem w bazylice św. Mikołaja w Bochni. Nominacje wręczył w środę biskup tarnowski, Andrzej Jeż.

– Moim motywem działania będzie to, żeby ta Instytucja, która ma charakter charytatywny pamiętała o tym, że jest to forma duszpasterstwa wobec różnego rodzaju grup ludzi. Miejmy nadzieję, że tej energii nie zabraknie, chociaż człowiek jest z roku na rok coraz starszy, ale z Bożą i ludzką pomocą miejmy nadzieję, że będzie można dalej pracować na tym nowym odcinku – mówi ks. prałat Zbigniew Pietruszka obecny Dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego Kurii Diecezjalnej w Tarnowie, a który od 1 września przejmie obowiązki dyrektora Caritas Diecezji Tarnowskiej.

Agnieszka Kozioł (RDN)