START

szukam pomocy

Dotacje UE

Dotacja UE plakat1

Caritas Diecezji Tarnowskiej realizuje projekt dofinansowania z Funduszy Europejskich – Kompleksowa modernizacja energetyczna budynków Zakładu Opiekuńczo- leczniczego CDT w Grybowie

Chleb za chleb

chleb za chleb 2017

Jubileusz Miłosierdzia

08.12.15-20.11.16 - ROK MIŁOSIERDZIA BOŻEGO W drugą rocznicę swego wyboru na Stolicę Piotrową - Ojciec Święty Franciszek ogłosił, iż nowy Rok Liturgiczny 2015/2016 będzie ROKIEM MIŁOSIERDZIA BOŻEGO. Rozpoczęcie Roku Miłosierdzia Bożego przewidziano na 8...

Parafialne Oddziały Caritas

W większości parafii diecezji tarnowskiej istnieje Oddział Caritas. To przede wszystkim przez nie Caritas dociera do potrzebujących i świadczy im swoją pomoc.  Działalnością Parafialnego Oddziału Caritas kieruje Zarząd, który stanowią: przewodniczący...

Bilet dla Brata

Geneza projektu Inicjatywa Bilet dla Brata powstała jesienią 2013 r. jako odpowiedź wolontariuszy na wezwanie polskich biskupów, by elementem przygotowań do Światowych Dni Młodzieży Kraków 2016 była pomoc pielgrzymom ze Wschodu....

Caritas w Diecezji

Zarząd diecezjalny Organem zarządzającym Caritas Diecezji Tarnowskiej jest Zarząd Caritas. Organem nadzoru i kontroli Caritas jest Komisja Rewizyjna.Skład Zarządu Caritas jest dwuosobowy: Dyrektor oraz Członek Zarządu – Sekretarz, powoływani przez Biskupa...

Chcę pomóc

Caritas Diecezji Tarnowskiej, podobnie jak Caritas Polska i Caritas innych Diecezji, śpieszy z pomocą ludziom dotkniętym nieszczęściami, doświadczonym ciężko przez kataklizmy i wypadki losowe, znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej....

Darczyńcy VII Zjazdu Szkolnych Kół Caritas w Okulicach – 19 czerwca 2013 r.

Fabryka Okien i Drzwi BOGDAŃSKI CZEMAROL PAPUGOWIE SPÓŁKA JAWNA HUZAR sp. z o.o. PROSPONA - Nowy Sącz Piekarnia "Harnaś" w Nowym Sączu właściciel - Joanna Faltyn Parafia pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Okulicach

Nasi Darczyńcy

Darczyńcy Parafialnych Oddziałów Caritas Irmina MICHAŁOWICZ-HAJDUK - Nowy Sącz Kinga TOKARCZYK - Nowy Sącz Urszula MALIŃSKA - Prezes Stowarzyszenia Na Rzecz Pomocy Rodzinie „Tchnienie” (Mielec) Edward MIARECKI - Wytwórnia Parkietów (Szymbark) Tomasz KLUKOWSKI - Piekarnia...

Logo Caritas na produktach firmy Gold Drop

Kupując m.in. płyny do mycia okien czy naczyń limanowskiej firmy Gold Drop, można pomóc podopiecznym Caritas Diecezji Tarnowskiej. Naklejki z taką informacją pojawiły się na większości produktów, które są do...

gmapsul. Legionów 30
33-100 Tarnów
faks 14/6317329
biura: ul. Prostopadła 9A, Tarnów

Konto: PKO BP I O/Tarnów

Dyrektor Caritas
tel. 14/6317322

Zastępca Dyrektora
tel. 14/6317321

75 lat Caritas Diecezji Tarnowskiej

75 anim

• Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

swieca To najbardziej znane dzieło Caritas prowadzone w całej Polsce. Jego pierwsza edycja miała miejsce w 1994 r. Akcja ma na celu uwrażliwienie na potrzeby dzieci ubogich, głodnych i zaniedbanych, i stwarza okazję, aby pośpieszyć im z pomocą.

Świeca Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom, którą otrzymuje się na pamiątkę złożonej ofiary, jest znakiem wrażliwości i solidarności z dziećmi z najuboższych rodzin. Zapalona na wigilijnym stole świadczy o miłość i solidarności z tymi, którym brakuje nie tylko środków materialnych, ale często rodzinnego ciepła i miłości.

Akcja rozprowadzania świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom prowadzona jest w Adwencie.

• Wielkanocne Dzieło Caritas

zd 131Wielkanocne Dzieło Caritas obejmuje dwa przedsięwzięcia:

- Jałmużnę wielkopostną
    - Wielkanocne baranki i Wilkanocne Świece

Akcja Jałmużny Wielkopostnej skierowana jest głównie do dzieci szkół podstawowych i młodzieży gimnazjalnej. Ma ona przede wszystkim wymiar edukacyjny i formacyjny. Dzieci i młodzież w niej uczestniczące uczą się umiejętności dostrzegania potrzeb innych i dzielenia się tym, co posiadają z bardziej potrzebującymi. Młodzi ludzie, rezygnując w okresie Wielkiego Postu z drobnych przyjemności, odkładają do specjalnych tekturowych skarbonek zaoszczędzone pieniądze.

• Wypoczynek Dzieci i Młodzieży

wakacje carWakacyjna Akcja Caritas skierowana jest do dzieci i młodzieży z rodzin wielodzietnych, ubogich, niepełnych i dysfunkcyjnych, których rodziców nie stać na sfinansowanie wyjazdu dzieci na wakacyjny wypoczynek. Każdego roku Caritas Diecezji Tarnowskiej wspiera finansowo wypoczynek zimowy i wakacyjny ponad tysiąca dzieci.

Informowanie i promowanie tej akcji, jest także okazją do przypomnienia wszystkim o potrzebach dzieci, które podobnie jak ich bardziej zamożni rówieśnicy, chciałyby również przeżyć radość wakacyjnego wyjazdu.

Caritas nie jest organizatorem wakacyjnych turnusów, ale dofinansowuje projekty wypoczynku, które składane są przez parafie. Co roku Caritas przyjmuje kilkadziesiąt wniosków o dofinansowanie wyjazdu w różne strony Polski.

• Program "Gniazdo"

logo gniazdo

"Gniazdo" to inicjatywa Biskupa Tarnowskiego Wiktora Skworca i Caritas Diecezji Tarnowskiej. Jest ona realizowana od początku 2009 roku, jako odpowiedź na hasło roku pracy duszpasterskiej "Otoczmy troską życie".

"Nie mogę jako pasterz Kościoła tarnowskiego nie widzieć problemów, z jakimi borykają się rodziny wielodzietne. Dostrzegam je podczas wizytacji parafii. W diecezji tarnowskiej jest wiele rodzin wielodzietnych, które od wielu lat budują czy remontują domy. Nasza diecezjalna solidarność nakazuje nam pomóc tym rodzinom. Myślę, że spotkamy się także ze zrozumieniem i wsparciem ze strony władz samorządowych" – to słowa biskupa tarnowskiego Wiktora Skworca. Ksiądz biskup zaapelował do księży, aby podczas wizyty kolędowej poznali bliżej skalę problemu oraz zaangażowali się w podjęcie starań o pomoc rodzinom wielodzietnym.

• „Chleb za Chleb”

chleb-za-chleb

„Chleb za Chleb” – to nowa akcja Caritas Diecezji Tarnowskiej wpisująca się w społeczną akcję "Kromka Chleba", której celem jest uwrażliwienie naszego społeczeństwa – czyli każdego z nas – na los ludzi bezdomnych i najuboższych szczególnie dzieci oraz pozyskanie środków na pomoc dla nich. Jest ona połączona z przeżywanym corocznie na początku października „Tygodniem Miłosierdzia”.

Parafialne Odziały Caritas oraz Szkolne Koła Caritas rozprowadzają przy kościołach – od niedzieli rozpoczynającej ten tydzień – „chlebki miłosierdzia”.

Chlebki te są pełnowartościowym pieczywem (wypiekanym w Piekarni „Kazibut” S.J. Starzec z Tarnowa, Piekarni „Harnaś” Joanna Faltyn z Nowego Sącza i Piekarni i Cukierni - Ewa i Stanisław Konieczny z Mielca), a ich nabycie ma niezwykle głęboki sens zarówno symboliczny, jak i praktyczny.

73. Tydzień Miłosierdzia

73 tydzien

W dniach od 23 do 29 kwietnia 2017 r. odbywa się już po raz 73. Tydzień Miłosierdzia, którego hasło wynika z tematyki ogólnopolskiego roku duszpasterskiego: „Idźcie i głoście".

Twitter CDT

Caritas Tarnów RT @Gosc_Niedzielny: Para prezydencka włącza się w akcję Caritas "Tornister pełen uśmiechów". https://t.co/5FvDYfJEQA
czwartek, 03, sierpień 2017 21:05
Caritas Tarnów RT @prezydentpl: Prezydent @AndrzejDuda wraz z Małżonką Agatą Kornhauser-Dudą po raz kolejny włączyli się w akcję Caritas TornisterPełenUś…
czwartek, 03, sierpień 2017 21:04
Caritas Tarnów RT @Gosc_Niedzielny: Po raz 9. rozpoczyna się akcja "Tornister Pełen Uśmiechów". Ty też możesz pomóc :) https://t.co/ZaJjc4ql5s
czwartek, 03, sierpień 2017 14:28
Caritas Tarnów Tornister pełen uśmiechów - pytaj w parafiach naszej diecezji https://t.co/NN8XLhsGht https://t.co/yhpyRLR1Bt
wtorek, 18, lipiec 2017 07:27
Caritas Tarnów Piękni młodzi ze Szkolnych Kół Caritas @DiecezjaTarnow https://t.co/OKihwEIfZl
czwartek, 08, czerwiec 2017 15:48

Facebook CDT

bdb logoGeneza projektu

Inicjatywa Bilet dla Brata powstała jesienią 2013 r. jako odpowiedź wolontariuszy na wezwanie polskich biskupów, by elementem przygotowań do Światowych Dni Młodzieży Kraków 2016 była pomoc pielgrzymom ze Wschodu. Wielu z nich bardzo chciałoby przyjechać na spotkanie w Polsce, ale nie może tego zrealizować z przyczyn finansowych.

Cele projektu
Wymiar materialny – zebranie funduszy na dofinansowanie udziału w ŚDM w Polsce młodzieży z trzynastu krajów Europy Wschodniej i Zakaukazia: Armenii, Azerbejdżanu, Białorusi, Gruzji, Kazachstanu, Kirgistanu, Litwy, Mołdawii, Rosji, Tadżykistanu, Turkmenistanu, Ukrainy i Uzbekistanu.
Wymiar wspólnotowy – zaproszenie wszystkich, niezależnie od wieku, zamożności czy dotychczasowego zaangażowania w inicjatywy duszpasterskie, do włączenia się w przygotowanie ŚDM. To konkretna propozycja dla każdego, kto zastanawia się, w jaki sposób może pomóc w organizacji tego wydarzenia.
Wymiar duchowy – możliwość włączenia się w program przygotowań duszpasterskich, który rozpoczął się w grudniu 2013 r. i potrwa aż do spotkania młodych w lipcu 2016 r.

DSC 0019Czas trwania projektu
13 kwietnia 2014 r. – 30 czerwca 2016 r.

Zasady udzielania dofinansowania
O dofinansowanie w ramach projektu Bilet dla Brata mogą ubiegać się oficjalnie utworzone grupy pielgrzymów i wolontariuszy z krajów objętych akcją, które dopełnią formalności rejestracyjnych i przedstawią rekomendację biskupa danej diecezji. Dofinansowanie będzie pokrywało koszt oficjalnych pakietów pielgrzyma, zawierających komplet świadczeń oraz materiałów duszpasterskich i informacyjnych, niezbędnych dla każdego uczestnika ŚDM.

--------------------------

DSC 0020Bilet dla Brata to ogólnopolska inicjatywa mająca na celu dofinansowanie uczestnictwa w ŚDM 2016 pielgrzymów i wolontariuszy z trzynastu krajów Europy Wschodniej i Zakaukazia.
W naszej diecezji inicjatywą tą zajmuje się Caritas. Wewnętrznie, w  ramach BdB, stowarzyszenie to realizuję formację duchową poprzez - czuwanie lub Msza św. raz w miesiącu w parafii nie tylko dla wolontariuszy SKC i oddziałów parafialnych, ale także dla podopiecznych oraz wszystkich chętnych; dekanalne spotkania wolontariuszy SKC i parafialnych – raz na dwa miesiące; włączanie się w akcje organizowane przez Caritas Diecezji Tarnowskiej, z których dochód częściowo będzie przekazany na Bilet dla Brata. Ponadto na terenie diecezji rozprowadzane są cegiełki (koszulki, kubki, długopisy, bransoletki, zawieszki, breloki, odblaski, gry, torby, przypinki, itp.) z przeznaczeniem na wsparcie BdB.
Pragniemy dołączyć się do każdej  imprezy prowadzonej przez organizacje rządowe i pozarządowe. Jednak bez udziału Was – wolontariuszy, nie będzie to możliwe. Prosimy o pomoc i wsparcie. To jest nasza wspólna inicjatywa. Jeżeli chcesz, aby „Biletomat” stanął na czuwaniu/festynie/akcji w Twojej parafii, prosimy o kontakt z koordynatorami:

Magdalena Bednarek, tel. 609 -766 -069,
ks. Paweł Ryś, tel. 506-064-492,

Dziękujemy za dotychczasowe wsparcie. Jesteście wielcy!

DSC 0021Gadżety z motywem ŚDM i Synaj są także dostępne w Centrum Wolontariatu ŚDM Diecezji Tarnowskiej:

Pl. Katedralny 1/2,
33-100 Tarnów,
tel.: (14) 621-32-18

Gdzie będziemy?

5 lipca – Wielki Odpust Tuchowski, Tuchów
5 lipca – Strefa Chwały Festiwal, Stary Sącz
22-25 lipca – Strefa Młodych Serc, Okulice
27 lipca – 02 sierpnia – Miasteczko Modlitewne, Zabawa
17-25 sierpnia – XXXIII Piesza Pielgrzymka Tarnowska, Tarnów-Jasna Góra
26 września – III Ogólnodiecezjalne Spotkanie Młodych - Synaj, Krynica
5 grudnia – IV Ogólnodiecezjalne Spotkanie Młodych - Synaj, Mielec

Żródło:   http://www.krakow2016.com/

----------------

DSC 0022W naszej diecezji projekt  Bilet dla Brata  przejmuje Caritas. Nasza propozycja wewnętrzna włączenia się w to przedsięwzięcie: formacja duchowa - raz w miesiącu w parafii czuwanie lub Msza św. nie tylko dla wolontariuszy SKC i oddziałów parafialnych, ale także dla podopiecznych oraz wszystkich chętnych. Dekanalne spotkanie wolontariuszy SKC i parafialnych – raz na dwa miesiące, wymiana doświadczeń. Włączanie się w akcje organizowane przez Caritas Diecezji Tarnowskiej. Prowadzenie w swoich miejscowościach akcji, które są już sprawdzone, a z których dochód będzie przekazany na Bilet dla Brata.

Każdy może sam wpłacić dowolną sumę na konto Caritas 71 1020 4955 0000 7302 0097 4683 z dopiskiem „Bilet dla Brata”. Cała kwota trafi na wskazany cel.

Ponadto będziemy prowadzić akcję ogólnodiecezjalną, gdzie będziemy rozprowadzać już zamówione i przygotowane gadżety. Są nimi: koszulki, kubki, długopisy, bransoletki, zawieszki, breloki, odblaski, gry, torby, przypinki. Pragniemy dołączyć się do każdej  imprezy prowadzonej przez organizacje rządowe i pozarządowe. Jednak bez udziału Was - wolontariuszy nie będzie to możliwe. To jest nasza wspólna inicjatywa.

DSC 0024Jeżeli chcesz, aby „Biletomat” stanął na czuwaniu/festynie/akcji w Twojej parafii, prosimy o kontakt z koordynatorami:
Magdalena Bednarek, tel. 609 -766 -069,
ks. Paweł Ryś, tel. 506-064-492,

----------------------

Przedstawiciele Szkolnych Kół Caritas  na Synaju w Bochni z „Biletem dla Brata”

Dnia 20 czerwca, młodzież z całej diecezji tarnowskiej spotkała się w Bochni na Synaju. W programie był przemarsz ulicami miasta wraz z Krzyżem i Ikoną ŚDM, koncert ewangelizacyjny, świadectwa i Festiwal Kultur. Głównym punktem była Msza św. w bazylice św. Mikołaja. Poprzedziło ją oratorium w wykonaniu młodych z duszpasterstwa akademickiego z Krakowa i z Bochni. Eucharystię celebrował biskup Andrzej Jeż wraz z księżmi - duszpasterzami młodych z całej diecezji. Na zakończenie Mszy św. przedstawiciele różnych ruchów i wspólnot otrzymali świece oazowe i zostali posłani przez biskupa, w tym także wolontariusze Szkolnego Koła Caritas.
Podczas zabawy na plantach wolontariusze rozprowadzali gadżety w ramach realizowanego przez Caritas projektu Bilet dla Brata. Są nimi: koszulki, kubki, długopisy, bransoletki, zawieszki, breloki, odblaski, gry, torby, przypinki. O naszej inicjatywie opowiedzieliśmy młodym tam zgromadzonym z zachętą do nabywania gadżetów i pomagania drugiemu człowiekowi.

DSC 0029Tuchów

Upalna niedziela, mnóstwo gości i pielgrzymów na Wielkim Odpuście Tuchowskim, wśród nich wolontariusze SKC z Bdb. Nasze stoisko odwiedziły rodziny oraz wielu młodych ludzi zainteresowanych Światowymi Dniami Młodzieży i możliwością aktywnego zaangażowania się w nie. Dziękujemy za obecność i chęć współpracy!

Strefa Chwały Stary Sącz,
Nasi wolontariusze w Starym Sączu;