Zjazdy SKC

9 czerwca w sanktuarium bł. Karoliny w Zabawie odbył się

X Jubileuszowy Zjazd Szkolnych Kół Caritas DiecezjiIMG 2239 Copy Tarnowskiej. Uczestnicy spotkania przeszli drogą krzyżową bł. Karoliny w Wał Rudzie. Po zakończonej Drodze Krzyżowej wolontariusze Szkolnych Kół uczestniczyli we Mszy św. w sanktuarium w Zabawie. Liturgii przewodniczył bp Leszek Leszkiewicz, który uczestniczył również w Drodze Krzyżowej.
- Niech te trzy słowa: serce, słowo, świadectwo pozostaną w waszej pamięci. Zachęcam was, byście w bardzo osobisty sposób zastanowili się nad tym co nosicie w sercu, w jaki sposób słuchacie Bożego Słowa i w jaki sposób jest w was i realizuje się ta zdolność, by podzielić się z innymi swoją wiarą, dobrocią - mówił w homilii bp Leszkiewicz.
- Bo by wejść do królestwa Bożego trzeba nam zadbać o czyste serce, karmić się na co dzień Bożym słowem i mieć odwagę dzielić się doświadczeniem wiary. Wszelka działalność Kościoła, także Caritas wyrasta z tych trzech rzeczy - powiedział bp Leszkiewicz.
Po Eucharystii specjalne podziękowania i statuetkę Fructus Caritatis za ofiarną pracę odebrali przedstawicie Zespołu Szkół im. św. Jana Pawła II w Zabawie, IV LO i Gimnazjum Nr 10 w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Tarnowie oraz Szkoły Podstawowej nr 17 w Tarnowie.
Szczególne wyróżnienie otrzymały Emilia Stolarz, Eliza Bilska, Darii Kocik i Dominika Olchawa, które działając w ramach Szkolnego Koła Caritas, dzięki szybkiemu działaniu uratowały życie starszej kobiety.
W czasie spotkania biskup Leszek Leszkiewicz otrzymał z rąk Ks. Dyrektora Ryszarda Podstołowicza legitymację numer 8761 Szkolnego Koła Caritas.
Po Mszy św. odbyła się agapa i zabawa integracyjna z tańcami, które poprowadziła Lilla Sztyler z Imprateam z Brzeska. Chętni mogli też zobaczyć pokaz pracy i sprzętu Placówki Straży Granicznej z Tarnowa. Aby nikomu nie zabrakło siły przygotowano grillowane kiełbaski.
Konkurs na najciekawiej wykonany znak Szkolnego Koła Caritas w poszczególnych kategoriach wygrały: Katolicka Szkoła Podstawowa z Nowego Sącza, Gimnazjum z Łososiny Dolnej oraz Zespół Szkół Technicznych z Mielca.
Spotkanie zakończyła Koronka do Miłosierdzia Bożego w drodze na miejscową górę Synaj w intencji Światowych Dni Młodzieży.