Zjazdy SKC

VIII zjazd 01Blisko półtora tysiąca wolontariuszy z całej diecezji przyjechało do Dębicy na VIII Zjazd Szkolnych Kół Caritas. W tym roku do grona 161 szkół dołączyło pierwsze przedszkole – z Niepublicznego Przedszkola „Faustynka” w Mystkowie. Do Dębicy przyjechali przedstawiciele 66 Kół wraz z opiekunami i asystentami.
Spotkanie rozpoczęło się Mszą św. w kościele Miłosierdzia Bożego, której przewodniczył i kazanie wygłosił bp Stanisław Salaterski, a koncelebrowało z nim ponad 40 kapłanów – asystentów SKC. Kaznodzieja młodych wolontariuszy nazwał widocznymi aniołami na ziemi. Ci, którzy czynią dobro, miłość, którzy ratują w potrzebie są jak aniołowie. Tyle, że tacy namacalni, których można zobaczyć, dotknąć.”
Po Komunii ks. Bp. Salaterski otrzymał legitymację SKC o numerze 7465. Potem wręczono na ręce Pani dyr. Bożeny Zielińskiej list gratulacyjny ks. Bpa Andrzeja Jeża oraz statuetkę Fructus Caritatis.
Po Mszy św. młodzieżowa grupa artystyczna „Safo” przedstawiła przepiękny program pt. "Ziarno, gdy dobre, nie pójdzie na marne..." Potem młodzież i dzieci z konkursowymi transparentami „Wdzięczni Bogu za św. Jana Pawła II”, przeszli ulicami Dębicy przed pomnik Świętego, gdzie dziękowano za jego kanonizację. Piękną i chlubną historię miasta Dębicy przedstawił dyr. Muzeum Regionalnego w Dębicy Jacek Dymitrowski. W imieniu pana Burmistrza Pawła Wolickiego uczestników zjazdu przywitał zastępca burmistrza Jerzy Gągała. Przedstawiciele zebranych złożyli pod pomnikiem wiązankę kwiatów. Poszczególne grupy zjazdu odwiedzając po drodze kilka ważnych historycznie miejsc Dębicy dotarły na plac przy Zespole Szkół Zawodowych, gdzie miała miejsce druga – rekreacyjna część spotkania. Dla wszystkich przygotowano posiłek – pyszne kiełbaski z grilla, chleb, drzem i miód oraz zaproponowano ciekawe zabawy prowadzone przez profesjonalnych wodzirejów.
Przy Zespole Szkół przyjmującym uczestników zjazdu posadzona została grusza bł. Karoliny oraz monument z tabliczką następującej treści Grusza bł. Karoliny, 100 lecie męczeńskiej śmierci bł. Karoliny Kózka,  75 lat Zespołu Szkół Zawodowych Nr 1 im Jana Pawła II, 30 lecie parafii pw. Miłosierdzia Bożego, VIII Zjazd Szkolnych Kół Caritas, 12.VI.2014  r. Dębica. Ważnym wydarzenie był konkurs na najpiękniejszy baner traktujący o naszej wdzięczności za św. Jana Pawła II. W konkursie wzięło udział 29 szkół, które przygotowały przepiękne banery. Zwyciężyło w kategorii:

• przedszkola – I PKC z Niepublicznego Przedszkola :Faustynka” z Mystkowa
  • szkoły podstawowe – Publiczna Szkoła Podstawowa im. Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki w Skrzyszowie
  • gimnazja – Zespół Szkół Podstawowo – Gimnazjalnych im. Jana Pawła II w Łososinie Dolnej
  • szkoły ponadgimnazjalne – Zespół Szkół Plastycznych w Tarnowie
  • szkoły specjalne – Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Mielcu

Na zakończenie zjazdu wręczono listy gratulacyjne ks. Bpa Andrzeja Jeża oraz statuetki Fructus Caritatis trzem panom: Eugeniuszowi Świeradowi, Kazimierzowi Kosoniowi i Kazimierzowi Borkowskiemu z Nowego Sącza, którzy od wielu lat pieką kiełbaski dla wszystkich uczestników zjazdu. W ten sposób chcieliśmy podziękować za ich dar serca i czasu.

VIII zjazd 02 VIII zjazd 02