Zjazdy SKC

VII zjazd 1Zjazd rozpoczął się Mszą św., której w sanktuarium MB Okulickiej przewodniczył biskup tarnowski Andrzej Jeż. Udział w niej wzięło 1246 członków SKC z 70 kół działających w naszej diecezji oraz 70 nauczycieli opiekunów i ponad 50 księży asystentów oraz kilkunastu dyrektorów szkół.
„Każdy dobry czyn przynosi podwójny skutek. Najpierw pomaga potrzebującemu. Jednocześnie jest inwestycją na przyszłość. Chrześcijanin wie, że nie chodzi tylko o przyszłość ziemską” – mówił do zebranych bp Andrzej.
Przypomniał, że działając w Szkolnych Kołach Caritas młodzi mają wpływ na to, jaka będzie ich przyszłość tu na ziemi i w wieczności. „Spotykam wielu młodych ludzi, którzy mówią o sobie, że są smutni, niezadowoleni z życia. Wszystko zasadniczo mają, a jednak nie są szczęśliwi. Podkreślają, że im bardziej myślą o sobie, tym bardziej stają się smutni. Wielu mówi, że wyszło z apatii i smutku dlatego, że zaczęli pomagać innym. To sprawiło, że uwolnili się od swoich problemów, kłopotów, a zaczęli cieszyć się, że mogą troszczyć się o drugiego człowieka” – kontynuował kaznodzieja.
Po Eucharystii Pasterz Kościoła Tarnowskiego otrzymał legitymację członka honorowego SKC nr 4. Wyróżniono też koła, które były najlepsze w konkursie „Sztafeta like it” – SKC z Tymowej oraz SKC z IV LO w Tarnowie. Następnie uczestnicy spotkania zostali podjęci tradycyjnym posiłkiem z grilla, a później wszyscy długo jeszcze świetnie się bawili wraz z zespołem WSD w Tarnowie „Genezareth”.

VII zjazd 2 VII zjazd 2