Zjazdy SKC

VI zjazd 0114 czerwca po raz VI spotkali się wolontariusze Szkolnych Kół Caritas Diecezji Tarnowskiej na Zjeździe w Sanktuarium Pana Jezusa Miłosiernego w Ciężkowicach. 1200 wolontariuszy z 45 szkół nie zlękło się częstych w ostatnich dniach deszczów i burz, lecz przybyło na wspólne przeżywanie radości. Spotkanie rozpoczęła Msza św. pod przewodnictwem. Dyrektora Caritas Polska ks. dr Mariana Subocza. Wraz z nim celebrowało Mszę św. 45 kapłanów. Następnie wszyscy przemaszerowali pod Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach, gdzie okolicznościowe słowo do przybyłych skierowali: pan dyrektor mgr inż. Andrzej Burnus i burmistrz Zbigniew Jurkiewicz. Marek Zwolennik dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury przedstawił krótką historię Ciężkowic i malowniczego Skamieniałego Miasteczka.
Kolejnym punktem Zjazdu było zwiedzanie Skamieniałego Miasteczka. Każda grupa miała dotrzeć do losowo wybranego miejsca skorzystać z wiedzy wolontariuszy SKC z Ciężkowic o historii i legendach wylosowanego pomnika przyrody oraz zrobić zdjęcie grupy na jego tle. Po powrocie czekała na wolontariuszy agapa - 180 kg kiełbasy, 400 bochenków chleba miód i drzemy oraz ketchupy i musztardy. O godz. 15.00 wolontariusze przeszli do Sali gimnastycznej , gdzie wodzireje bawili wyśmienicie wszystkich.
W roku jubileuszu 75 lat powołania Caritas Diecezji Tarnowskiej zostało powołane 151 Szkolne Koło, wydano 6432 legitymację co pozwala stwierdzić że w SKC działa około 3000 wolontariuszy a przez 6 lat działania SKC w naszej diecezji przez duchową formację i praktyczną pomoc przeszło ponad 3400 wolontariuszy.

VI zjazd 02 VI zjazd 02

VI zjazd 02