Zjazdy SKC

III zjazd 01Ponad 1200 młodzieży i dzieci przybyło na starosądeckie błonia. Uroczystość rozpoczęła Msza św. celebrowana na ołtarzu papieskim pod przewodnictwem ks. bpa Wiktora Skworca w otoczeniu księży asystentów SKC. Ksiądz biskup w czasie homilii pytał zgromadzonych: „W jaki sposób możecie czynić trzecie tysiąclecie czasem ludzi świętych?" I podpowiadał odpowiedź: „Przez miłość! To jedyna droga. A tej drodze na imię Caritas! Jest to miłość, która nie myśli o sobie i nie służy sobie, ale myśli o drugich i służy bliźnim. Jest to miłość, która nie szuka dobra dla siebie, ale jest dobrem dla innych". Zwracając się w serdecznych słowach do młodych ludzi podkreślił, że skoro są w SKC, to znaczy, że pragną być świętymi, bo są na drodze ku świętości kochając bliźniego i służąc mu. Tylko ten bowiem, kto kocha bliźniego, tak naprawdę kocha Boga... „Tam gdzie pomagacie, zostawiacie piękny i dobry ślad'- mówił tarnowski pasterz. „Dziękuję wam, że należąc do Szkolnych Kół Caritas tak wiele dajecie siebie innym." Po Mszy św. zostało powołane 100. Szkolne Koło Caritas w diecezji tarnowskiej. Ksiądz biskup wręczył wolontariuszom nowo powołanego kola legitymacje i pobłogosławił ich wolę czynienia dobra w ramach Caritas. Następnie wszystkim u stóp ołtarza zostało zrobione pamiątkowe zdjęcie. Po tych modlitewnych chwilach przyszedł czas na zwiedzanie starosądeckiego grodu. Była możliwość sprawdzenia swoich umiejętności poruszania się przy pomocy mapki. Do zwiedzania wybrano 33 najważniejsze zabytki Starego Sącza. Młodzież z parafii Miłosierdzia Bożego pomagała poszczególnym kołom odnaleźć wskazane na mapie miejsca i przekazać informacje historyczne. Około godz. 14.00 rozpoczęła się przy scenie na błoniach agapa i czas grillowania. Wolontariusze z łąckiego SKC pomagali przy wydawaniu zasponsorowanych dobroci.

III zjazd 02 III zjazd 02

III zjazd 02