Zjazdy SKC

Blisko 1000 przedstawicieli z 40 istniejących wówczas kół spotkało się przy domu rodzinnym bł. Karoliny Kózki w wał Rudzie, aby udać się na drogę krzyżową szlakiem jej męczeństwa. Następnie w Zabawie miała miejsce Msza św. koncelebrowana przez ponad 30 księży- asystentów SKC pod przewodnictwem Ks. Dyrektora Caritas Diecezji Tarnowskiej Antoniego Mikruta. Słowo Boże wygłosił ks. Leszek Rojowski, założyciel pierwszych Szkolnych Kół Caritas. On też na zakończenie Mszy św. otrzymał legitymację honorowego członka SKC z numerem 2. Po Mszy św. odbyło się uwspółcześnione przedstawienie pt. Dziewczynka z zapałkami w wykonaniu SKC z Malinia (parafia Chorzelów). Następnie wszyscy otrzymali skromny poczęstunek i zaczął się czas zabawy. Pokazy udzielania pierwszej pomocy i akcji ratunkowych w wykonaniu Służby Maltańskiej z Tarnowa i strażaków z OSP w Zabawie, tańce i śpiewy prowadzone przez wodzirejów, zabawy na dmuchanej zjeżdżalni i trampolinie – to atrakcje, które nie pozwoliły nikomu się nudzić. O godz. 14.30 swoją obecnością zaszczycił zjazd ks. bp Wiktor Skworc. W serdecznych i ciepłych słowach podziękował wszystkim za zaangażowanie i wyraził nadzieję że członkowie SKC są przyszłością Caritas naszej diecezji. Wielka radość towarzyszył zebranym, gdy ks. biskup odbierał legitymację Honorowego Członka SKC z numerem 1. Zakończeniem całego spotkania był koncert ewangelizacyjny w wykonaniu zespołu „Testimonium”.