Z życia SKC

05Gimnazjum przy Zespole Szkól w Rozdzielu noszące im. Bł. Karoliny obchodziło 18 i 19 listopada 2015r. Święto Szkoły. Z tej okazji 18 listopada delegacja uczniów wraz z P. Dyrektor – Alicją Adamczyk - Brózda, uczestniczyła w obchodach 101. rocznicy męczeńskiej śmierci bł. Karoliny w Sanktuarium w Zabawie.

Szkolne Koło Caritas, działające przy Zespole Szkół w Chełmcu, rozpoczęło swoją tegoroczną działalność poprzez sprzedaż - w ramach Tygodnia Miłosierdzia - chleba w dniu 7 października. Jeszcze wcześniej, bo od połowy września wznowiliśmy wolontariat, w ramach którego uczniowie klas II i III Gimnazjum codziennie w godzinach od 13.30 do 16.00, w 2-3 osobowych grupach, pomagają w pracy świetlicy terapeutycznej w Szkole Podstawowej w Zabełczu, gdzie uczęszcza 9 dzieci z autyzmem. Złożyliśmy również sprawozdanie z projektu "Mieć Wyobraźnię Miłosierdzia" i z akcji "Rówieśnicy - tacy sami, bez różnicy", która dotyczy współpracy z Fundacją MADA, zajmującą się dziećmi autystycznymi. Pod koniec października zorganizowaliśmy dwie akcje: pierwsza to „Góra Grosza” (zebraliśmy około 450 zł) oraz druga - sprzedaż cegiełek (dochód został przekazany na zakup oprotezowania dla 27-letniego Tomasza, który stracił obie nogi w wypadku komunikacyjnym). Sprzedaliśmy ponad 100 cegiełek. Obecnie przygotowujemy się do integracyjnej zabawy andrzejkowej, w której będą uczestniczyć dzieci autystyczne ze szkoły w Zabełczu oraz dzieci z naszej gminy. Informacja o tym spotkaniu została podana podczas niedzielnej Mszy św. Zabawa dla około 50 osób odbędzie się w naszej szkole na sali gimnastycznej i będą w niej uczestniczyć uczniowie klasy V d SP i klasy I Gimnazjum oraz wolontariusze. Przygotowujemy integracyjne zabawy oraz poczęstunek. W przyszłym tygodniu w naszej szkole rozpoczynamy zbiórkę słodyczy, pomocy szkolnych i ubrań dla dzieci z Domów Dziecka w Nowym Sączu, szczególnie dla zaprzyjaźnionego Rodzinnego Domu Dziecka państwa Dziedzic. Akcja pod hasłem: „Jedna czekolada - jeden uśmiech samotnego dziecka” potrwa przez tydzień, a następnie 6 grudnia, po przygotowaniu paczek, będziemy wspólnie z członkami parafialnej Caritas rozwozić je po Domach Dziecka.

Dagmara Salamon

Minął już rok odkąd w naszej szkole działalność rozpoczęło Szkolne Koło Caritas, a wraz z nowym rokiem szkolnym podjęliśmy jeszcze intensywniejsze działania na polu charytatywnym. Od września zmienił się nam asystent kościelny, którym jest obecny nasz proboszcz - ks. Jerzy Kawik, mobilizujący nas do dalszej pracy nie mniej usilnie niż poprzedni - ks. Stanisław Michalik. Za to wsparcie obu im jesteśmy bardzo wdzięczni. Ale wracając do akcji, jakie podejmujemy, już 20 września rozpoczęliśmy swoją działalność w świetlicy parafialnej. Codziennie, od poniedziałku do czwartku, członkowie Szkolnego Koła Caritas pełnią w świetlicy dyżury po lekcjach. Pomagamy naszym młodszym kolegom w odrabianiu zadań domowych, bawimy się z nimi, urządzamy rozgrywki sportowe, wspólnie malujemy. Miło jest obserwować, z jakim zapałem członkowie SKC wykonują te zadania i ile im to przynosi radości. Dnia 12 października, w Tygodniu Miłosierdzia, odwiedziliśmy osoby starsze, chore i samotne w ich domach. Zostaliśmy podzieleni na kilka grup i każda z nich udała się w inny rejon naszej wsi. Łącznie odwiedziliśmy 46 osób. Wszyscy bardzo wzruszyli się tym spotkaniem i dziękowali nam za to, że o nich pamiętamy. Mamy nadzieję, że rozmowa z nami podniosła ich na duchu i była wparciem w cierpieniu. Każda osoba dostała od nas obrazki z modlitwą chorych oraz zaproszenie na Dzień Papieski, który odbył się 16 października w naszym parafialnym kościele w 29 rocznicę wybrania Jana Pawła II na Urząd Piotrowy. Z tej okazji przygotowaliśmy montaż słowno-muzyczny. Przypomnieliśmy najważniejsze wydarzenia z życia Papieża, zaśpiewaliśmy kilka piosenek; nie mogło oczywiście zabraknąć ukochanej przez Karola Wojtyłę "Barki". Cieszymy się, że tak wiele osób - również starszych - przyszło nas posłuchać i wspólnie z nami modlić się o beatyfikację Jana Pawła II. Mamy nadzieję, że przy następnej okazji będzie nas jeszcze więcej. Przed uroczystością Wszystkich Świętych porządkowaliśmy groby żołnierskie na cmentarzu w Tymowej. Natomiat w niedzielę 18 listopada rozpoczęliśmy sprzedaż figurek z wizerunkami Świętej Rodziny. Zostały one wykonane przez dorosłe osoby niepełnosprawne z Tarnobrzega, a dochód z tej sprzedaży zostanie przeznaczony na pomoc osobom potrzebującym naszej parafii. Akcja ta będzie trwać aż do Świąt Bożego Narodzenia. Bardzo jesteśmy zadowoleni, że parafianie doceniają naszą działalność i tak chętnie wspierają nas w każdej inicjatywie.

Kronikarz SKC Dominika Chojecka

czyli o nowej społecznej inicjatywie Szkolnego Koła Caritas w Zespole Szkół Budowlanych w Nowym Sączu. Marian Kuc ma 12 lat i mieszka w Pnikucie, małej ukraińskiej wiosce przy granicy z Polską. Mieszkają tutaj sami Polacy; ukraińskiego języka w Pnikucie nie usłyszymy, bo rodacy pielęgnują polszczyznę i przekazują ją z pokolenia na pokolenie. Marian Kuc jest niestety poważnie chory - cztery lata temu zachorował na cukrzycę i ma poważne powikłania. A najgorsze, że rodzicom i ukraińskim lekarzom nie udało się dotąd wygrać walki z niestabilnym poziomem cukru we krwi chłopca. Specjaliści ze Lwowa tylko rozkładają ręce i nie wiedzą, dlaczego Marianowi tak drastycznie zmienia się poziom cukru. Rodzice jeździli po całej Ukrainie, by wyleczyć syna. Byli wielokrotnie na badaniach w różnych lwowskich szpitalach. Dotarli też do najlepszych fachowców w stolicy Ukrainy, Kijowie. Ostatnią deską ratunku dla Mariana stał się Kraków i szpital pediatryczny w Prokocimiu. Na wyjazd do Polski Kucowie odkładali pieniądze od czerwca. Pracują w wiejskiej piekarni, a ponieważ zarobki tam nie są wysokie, dlatego na podróż i pobyt w szpitalu w Prokocimiu składała się cała wieś. Pomogli nawet sąsiedzi z innych miejscowości. Niestety, nie udało się zebrać całej potrzebnej kwoty... Tydzień pobytu w szpitalu i wszystkie badania to koszt ok. 2 tys. zł. Kucowie - za pomocą mediów - poprosili Małopolan o wsparcie finansowe. Brakowało im tysiąca złotych na pierwszą wizytę w szpitalu. Dla nich to olbrzymia kwota - suma ich trzech miesięcznych pensji. Na tę prośbę, we współpracy z lokalnymi mediami, nasze Szkolne Koło Caritas wraz z opiekunami – panią Jolantą Marszałek i ks. Piotrem Mamakiem oraz całym gronem pedagogicznym - postanowiło przeprowadzić w szkole akcję, która miała za cel pomóc finansowo Marianowi. Akcja cieszyła się wśród uczniów dużym powodzeniem, co z pewnością ucieszy samego Mariana i jego rodziców. Całą zebraną sumę przekazano na jego konto i dzięki temu Marian będzie mógł podjąć pierwsze formy leczenia. Młodzież Zespołu Szkól Budowlanych ma nadzieję, że uda mu się szybko powrócić do zdrowia.

Szkolna Caritas

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, Szkolne Koło Caritas przy Zespole Szkół Technicznych w Tarnowie-Mościcach wraz z nauczycielami i zespołem muzycznym udało się do Ośrodka Opiekuńczo-Leczniczego w Tarnowie-Mościcach. Dzień wspólnego kolędowania w tym szczególnym miejscu był czasem pełnym wzruszeń i refleksji. Grupa kolędników przygotowała na to spotkanie szopkę betlejemską, kartki z życzeniami, odpowiednie stroje, śpiewy polskich kolęd. Młodzież nie mogła ukryć swoich emocji. Rodzinna atmosfera, jaka tam panowała sprzyjała refleksji nad tajemnicą Bożego Narodzenia. Młodzież wspomina: „Płakaliśmy nad ludzkim nieszczęściem, które było tak blisko nas, że mogliśmy go dotknąć”. „Wszyscy byli bardzo szczęśliwi. Jedni, że niosą radość poprzez śpiew, inni zatroskani o swoich najbliższych przebywających w tym miejscu”. ”Byłem bardzo wzruszony widząc schorowane twarze, które za szczerym uśmiechem kryją swój ból i cierpienie”. „Byłam szczęśliwa i dumna, że przynajmniej na krótką chwilę mogliśmy obdarzyć ciepłem, radością i miłością wszystkich kochanych staruszków. Jako zwykła dziewczyna miałam zaszczyt zostać Maryją, niosącą w swoich ramionach małego Jezusa”. „My wszyscy, którzy jesteśmy młodzi i zdrowi powinniśmy się starać zrozumieć sens cierpienia, samotności, starości i nie uciekać przed tymi problemami”. „Ten dzień na zawsze pozostanie w naszej pamięci jako ważna lekcja życia, która uświadamia nam, że każde życie jest cenne aż do końca”.

Maria Mączarowska

W dniu 29.12.2007 r. odbył się w bazylice św. Małgorzaty w Nowym Sączu Pierwszy Charytatywny Koncert Bożonarodzeniowy "Wyśpiewajmy Dom". Organizatorem koncertu była "Trzynastka", czyli Szkolne Koło Caritas przy Zespole Szkół w Chełmcu oraz Fundacja "Mada". W akcję włączyło się 7 chórów sądeckich oraz chór z Limanowej i z Mielca. Pieniądze zbierane przy okazji koncertu przeznaczone zostaną na wybudowanie "Wioski Życia", czyli domu pobytu stałego dla dzieci autystycznych. Jest to jedna z wielu akcji, jakie podejmuje Fundacja, a Szkolne Koło Caritas z Chełmca zadeklarowało coroczne organizowanie koncertu charytatywnego. Mimo silnego mrozu widownia dopisała, a ofiarność uczestników potwierdziła wrażliwość serc i ważność realizowanego celu. Po koncercie ks. A. Jeż, proboszcz parafii św. Małgorzaty zaprosił wszystkich uczestników, czyli ponad 350 osób, na mały poczęstunek i ciepłą herbatę. Tym miłym i owocnym akcentem zakończyliśmy Stary 2007 Rok.

Dagmara Salamon

golddropbrukbet           suret castorama