Z życia SKC

DSC 0437

Po prawie siedmiu miesiącach przygotowań w parafii Dobra zostało powołane formalnie Szkolne Koło „Caritas” przy Szkole Podstawowej im. Leopolda Węgrzynowicza. Uroczystość odbyła się w czasie Mszy św., której przewodniczył zastępca dyrektora „Caritas” Diecezji Tarnowskiej Ks. Krzysztof Majerczak. Uroczystość odbyła się w Tygodniu Miłosierdzia, który jest obchodzony w całej Polsce.

Logo SKCSerdecznie zapraszamy Opiekunów i Asystentów Szkolnych Kół Caritas na zajęcia:  formacyjno-szkoleniowe: Wolontariat katolicki w kontekście wychowania do wartości organizowane przez Kurię Diecezjalną i MCDN ODN w Tarnowie we współpracy z Caritas Diecezji Tarnowskiej dla Opiekunów i Asystentów Szkolnych Kół Caritas, Odbędą się one 25 kwietnia 2018 r w godz.10.00-14.00 w MCDN ODN w Tarnowie, ul. Nowy Świat 30, aula na 2 piętrze.

28795852 137688533723301 4155057512267120640 nWolontariuszki Szkolnego Koła Caritas z Tymowej spędziły  cztery dni we Włoszech. Była to nagroda główna ogólnopolskiego konkursu zorganizowanego przez Caritas Polska. Po ogłoszeniu wyników konkursu był czas niedowierzania, jak to my do Rzymu, do ojca  św. Franciszka? Każda z nas sprawdzała jeszcze kilka razy czy przypadkiem nie zaszło jakieś nieporozumienie. Czas przygotowań to głównie zastanawianie się jak to będzie. Dla niektórych to pierwsza wyprawa zagraniczna. Po otrzymaniu planu wyjazdu od ks. Marka Deca – zastępcy dyrektora Caritas Polska przyszedł czas na pakowanie.

Naszą wyprawę rozpoczęliśmy 5 marca na lotnisku Balice w Krakowie. Pierwsze zdjęcie i hura jesteśmy w samolocie. Włochy przywitały nas ciepłym deszczem. Po dotarciu na miejsce do Residenza Manzon i  krótkim odpoczynku poszliśmy zwiedzać Rzym. Dołączyli do nas dwaj bracia z Syrii Lahoud i Dani. Trzeciego dnia ks. Marcin Szmidt. Naszym pierwszym punktem był plac Piazza del Popolo. Największą uwagę przykuł egipski obeliks stojący na środku placu. Po jednej stronie placu mogliśmy podziwiać Kościół Santa Maria del Popolo oraz kaplica Chigi, a naprzeciwko – dwa kościoły dedykowane Matce Bożej.

Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas odwiedzili chore dzieci w kilku szpitalach naszej diecezji:

NOWY SĄCZ – SZPITAL IM. JĘDRZEJA ŚNIADECKIEGO – 8 lutego 2018
Małych pacjentów ze śpiewem na ustach, dobrym słowem i prezentami odwiedzili wolontariusze SKC ze Szkoły Podstawowej nr 14 w Nowym Sączu z opiekunem – p. i asystentem kościelnym – ks. Mariuszem Mrzygłód.

Sacz 1 Sacz 2 Sacz 5

TARNÓW – SZPITAL ŚW. ŁUKASZA – 9 lutego 2018
Światowy Dzień Chorego coraz bliżej. Dlatego grupa wolontariuszek Szkolnego Koła Caritas, działającego przy Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Tarnowie Mościcach, odwiedziła w piątkowe przedpołudnie chore dzieci w szpitalu św. Łukasza w Tarnowie...

Cały artykuł na portalu diecezjalnym: http://www.diecezja.tarnow.pl/index.php/wiadomosci/item/5330-swiatowy-dzien-chorego-na-oddziale-dzieciecym-w-tarnowskim-szpitalu-film-i-zdjecia

DĘBICA – 13 lutego 2018
Uczniowie klasy VI Szkoły Podstawowej i klasy II Gimnazjum z Latoszyna wraz ze swoim katechetą i Proboszczem – ks. Piotrem Grzanką  przynieśli na oddział dziecięcy  wiele uśmiechu, słodkości  oraz misie – Caritas. Akcję pomocy wsparł Carrefour Dębica.

Cały artykuł na portalu diecezja.tv: https://debica.tv/swiatowy-dzien-chorego-w-debickim-szpitalu-2/

Od 10 lat Szkolne Koło Caritas działające w Zespole Szkół Technicznych w Mielcu poprzez swoją dobroczynną działalność zmienia świat na lepszy. Zorganizowana  z racji małego jubileuszu Msza święta była okazją do wyrażenia wdzięczności Bogu i ludziom za piękne dzieło, a konferencja "Jeżeli kochasz, sercem patrz" stanowiła podsumowanie 10 lat służby i była sposobnością podziękowania wszystkim darczyńcom oraz dobrodziejom SKC. Podczas jubileuszowego spotkania miał miejsce wykład pani profesor Elżbiety Osewskiej: "Wychowanie do wartości w kontekście wyzwań ponowoczesności"

Z życia SKC

GOŚCIE ONLIE