Aktualności

10 czerwca Nowy Sącz przeżywał najazd wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. Po raz drugi młodzi ludzie ze szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych spotkali się na wspólnej modlitwie i zabawie. Na spotkanie dotarli przedstawiciele 50 kół z 73 istniejących. Ponad tysiąc wolontariuszy - z prawie 2,5 tysięcznej rzeszy działających - przybyło, by Panu Jezusowi Przemienionemu w tajemnicy Jego Cudownego obrazu w Bazylice nowosądeckiej dziękować za wszelkie dobro dokonane w mijającym roku szkolnym, za wszystkich darczyńców Szkolnych Kół, za wszystkich podopiecznych, których nawiedzają młodzi ludzie o wielkim sercu... Liturgii Mszy świętej przewodniczył ks. bp Wiesław Lechowicz. W kazaniu ukazał trzy obrazy przeplatające się w życiu człowieka, szczególnie wolontariusza SKC. Najpierw Caritas, jako oblicze Chrystusa, która tak, jak obraz z nowosądeckiej Góry Tabor ukazuje miłość Chrystusa obecnego w dziełach SKC. Drugi - to obraz Elizeusza, którym się Bóg opiekuje, a trzeci - to postawa patronki SKC, bł. Karoliny, wykonującej proste, codzienne czynności i posługi, za które nazywano ją „Aniołem”. Po modlitwie był przemarsz na płytę nowosądeckiego rynku i spotkanie z prezydentem miasta, p. Ryszardem Nowakiem. Tam, po ciepłych słowach pana prezydenta i wysłuchaniu historii miasta, wszyscy zrobili sobie wspólne zdjęcie upamiętniające historyczny, II Zjazd SKC. Następnie był czas na zwiedzanie Muzeum Skansenowskiego, gdzie pracownicy skansenu, na czele z p. Ryszardem Ślusarczykiem, dyrektorem muzeum, niezwykle interesująco ukazywali skarby tego miejsca. Na stadionie obok Miasteczka Galicyjskiego miał miejsce ostatni, radosny punkt programu: występ zespołu "Promyczki Dobra" z Nowego Sącza, przeplatany zabawami prowadzonymi przez wodzirejów z Brzeska - Mariusza i Lillę. Aby nikomu nie brakło sił, p. Eugeniusz Świerad ze swoją ekipą serwowali pyszne kiełbaski z grilla, chleb i wodę mineralną, która przy upalnej pogodzie była bardzo cenna. Dopełnieniem uczty stały się lody "Koral". Smutno było wyjeżdżać i opuszczać Nowy Sącz, ale pocieszeniem jest fakt, że już za rok, 10 czerwca 2009 roku spotykamy w Starym Sączu - w sanktuarium św. Kingi i przy papieskim ołtarzu - aby uroczyście wspominać 10. rocznicę pobytu Ojca Świętego Jana Pawła II w tym miejscu. Słowa wdzięczności kierujemy dla władz miasta Nowego Sącza na ręce p. Prezydenta Ryszarda Nowaka i dla Policji na ręce p. Komendanta Henryka Koziała oraz dziękujemy ks. Prałatowi Andrzejowi Jeżowi i kapłanom z Bazyliki, a także wszystkim darczyńcom za wszelką pomoc w rganizacji II Zjazdu Szkolnych Kół Caritas. Listę darczyńców zamieszczamy na naszej stronie www.

ks. Piotr Grzanka