Aktualności

IMG 4727Z radością, uśmiechem, wesołą piosenką i  upominkami 14.02.2017 r wolontariusze Szkolnego Koła Caritas z Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Tarnowie – IV LO i Gimnazjum nr 10 przybyli do tarnowskiego szpitala św. Łukasza, aby odwiedzić najmniejszych i najmłodszych pacjentów.  Spotkanie z chorymi odbyło się z inicjatywy Caritas Diecezji Tarnowskiej, z okazji  niedawno obchodzonego Światowego Dnia Chorego. Uśmiech i radość na ustach pacjentów i ich opiekunów to największy dar i podziękowanie za odwiedziny. Chwile spędzone przez dzieci  w szpitalu nie nalezą do najłatwiejszych, dlatego  ciepłe  słowo, śpiewane piosenki przy dźwięku gitary i młodzieńcza radość przynoszą chociaż na  chwile zapomnienie o bólu i chorobie. Każdemu małemu pacjentowi  na zakończenie spotkania ks. Krzysztof Majerczak -  zastępca dyrektora Caritas Diecezji udzielił Bożego błogosławieństwa. Wszystkich chorych i cierpiących na zakończenie wizyty w szpitalu oddaliśmy Jezusowi Miłosiernemu w kaplicy szpitalnej  odmawiając koronkę do Bożego Miłosierdzia.

Agata Polek - Opiekunka Szkolnego Koła Caritas