„Cicha, skromna, zamyślona

Na Wawelu śpisz przez wieki,

błogosławiąc w swoim sercu

boga, który był człowiekiem”

Tymi słowami 14 października br. rozpoczęto obchody uroczystości ku czci Królowej Jadwigi – patronki Szkoły Podstawowej w Wysokiem połączone ze ślubowaniem uczniów klasy I. W uroczystości uczestniczył ks. Krzysztof Majerczak, wicedyrektor Caritas Diecezji Tarnowskiej, proboszcz i katecheta parafii Kanina oraz włodarze gminy Limanowa.

Uczniowie przygotowali występ artystyczny, przypominający najważniejsze wydarzenia z życia Pani Wawelskiej.

Dnia 16 października 1384 roku na Wawelu arcybiskup gnieźnieński, Bodzanta, dokonał koronacji 10-letniej Jadwigi Andegaweńskiej. Młoda królowa dzięki swym cechom osobowości potrafiła łagodzić wszelkie konflikty, rozstrzygać spory i nieporozumienia. Wszyscy ludzie: biedni i chorzy znajdowali w niej pomocy i opiekę. To spowodowało, że wszędzie, gdzie się pojawiała, zjawiali się ludzie, którzy otrzymywali od niej pomoc. Zilustrowała to przepiękna legenda o ubogim kamieniarzu pt. „Stopka Królowej Jadwigi” w wykonaniu młodych aktorów.

Pani Wawelska jako królowa dawała wzór wszelkiej pobożności, szacunku dla kościoła. Nie tylko żarliwie modliła się, ale również fundowała, odnawiała i wspierała kościoły, klasztory oraz szpitale miejskie. Odnowiła Akademię Krakowską, założoną w 1364 roku przez Kazimierza Wielkiego. Na ten cel oddała wszystkie swoje kosztowności. Nie szczędziła czasu i zapału, aby otworzyć Wydział Teologiczny w Akademii. Dzięki jej staraniom krakowska uczelnia zaistniała na mapie uniwersytetów europejskich.

Chcąc pokazać młodym ludziom wagę takich wartości jak: ciche, skromne czynienie dobra, współczucie i potrzeba niesienia pomocy drugiemu człowiekowi dyrektor szkoły, nauczyciele, rodzice oraz uczniowie podjęli decyzję o założeniu Szkolnego Koła Caritas i działalności charytatywnej. Ksiądz Krzysztof Majerczak wręczył legitymacje uczniom, którzy zdeklarowali chęć przynależności do Szkolnego Koła Caritas. Koło Caritas będzie działać przy Szkole Podstawowej w Wysokiem. Opiekę duchowną obejmie katecheta parafii Kanina ks. Marian Dudek oraz nauczyciel - Sabina Myszka, która będzie sprawować opiekę wychowawczą i organizacyjną.

Sabina Myszka – opiekun SKC - SP w Wysokiem

DSCN3720 CopyDSCN3725 CopyDSCN3733 Copy