Aktualności

img 0614Uczestnicy spotkania przeszli drogą krzyżową bł. Karoliny w Wał Rudzie. Rozważania przygotowała młodzież z Gimnazjum Nr 10 w Tarnowie Mościcach. Ubogacone one zostały dwoma świadectwami spotkania z bł. Karoliną oraz słowem Ks. Kustosza Zbigniewa Szostaka. Po zakończonej Drodze Krzyżowej wolontariusze Szkolnych Kół uczestniczyli we Mszy św. w sanktuarium w Zabawie. Liturgii przewodniczył bp Leszek Leszkiewicz, który uczestniczył również w Drodze Krzyżowej
- Niech te trzy słowa: serce, słowo, świadectwo pozostaną w waszej pamięci. Zachęcam was, byście w bardzo osobisty sposób zastanowili się nad tym co nosicie w sercu, w jaki sposób słuchacie Bożego Słowa i w jaki sposób jest w was i realizuje się ta zdolność, by podzielić się z innymi swoją wiarą, dobrocią - mówił w homilii bp Leszkiewicz.
- Bo by wejść do królestwa Bożego trzeba nam zadbać o czyste serce, karmić się na co dzień Bożym słowem i mieć odwagę dzielić się doświadczeniem wiary.

Wszelka działalność Kościoła, także Caritas wyrasta z tych trzech rzeczy - powiedział bp Leszkiewicz.
Po Eucharystii specjalne podziękowania i statuetkę Fructus Caritatis za ofiarną pracę odebrali przedstawicie Zespołu Szkół im. św. Jana Pawła II w Zabawie, IV LO i Gimnazjum Nr 10 w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Tarnowie oraz Szkoły Podstawowej nr 17 w Tarnowie.
Szczególne wyróżnienie otrzymały Emilia Stolarz, Eliza Bilska, Darii Kocik i Dominika Olchawa, które działając w ramach Szkolnego Koła Caritas, dzięki szybkiemu działaniu uratowały życie starszej kobiety.

W czasie spotkania biskup Leszek Leszkiewicz otrzymał z rąk Ks. Dyrektora Ryszarda Podstołowicza legitymację numer 8761 Szkolnego Koła Caritas.
- W diecezji mamy obecnie 180 Szkolnych Kół Caritas. Ostatnie koło powstało kilka dni temu w Latoszynie. Niedawno powstały koła w Zdziarcu, Żarówce, Szczawnicy, Siekierczynie, Pustkowie-Osiedlu i Woli Dębińskiej - informuje ks. Krzysztof Majerczak, wicedyrektor diecezjalnej Caritas.
Po Mszy św. odbyła się agapa i zabawa integracyjna z tańcami, które poprowadziła Lilla Sztyler z Imprateam z Brzeska. Chętni mogli też zobaczyć pokaz pracy i sprzętu Placówki Straży Granicznej z Tarnowa. Aby nikomu nie zabrakło siły przygotowano grillowane kiełbaski.
Konkurs na najciekawiej wykonany znak Szkolnego Koła Caritas w poszczególnych kategoriach wygrały: Katolicka Szkoła Podstawowa z Nowego Sącza, Gimnazjum z Łososiny Dolnej oraz Zespół Szkół Technicznych z Mielca.

Spotkanie zakończyła Koronka do Miłosierdzia Bożego w drodze na miejscową górę Synaj w intencji Światowych Dni Młodzieży.
Coroczne spotkania służą integracji dzieci i młodzieży, których pasją jest świadczenie miłosierdzia. Mają ona także charakter formacyjny.
- Naturalnym w tych młodych ludziach jest chęć działania. Jeśli otrzymują dobry impuls, jeśli ktoś, dorośli potrafią pokazać im drogę dobra, to chętnie angażują się ci młodzi w pomoc drugiemu człowiekowi. Szkole Koło Caritas jest z jednej strony strukturą, która organizuje, wspiera, koordynuje działania, z drugiej zaś strony środowiskiem formacyjnym, bo tu uświadamiamy sobie, że tym, co przynagla nas do pomagania drugiemu człowiekowi jest przykazanie Boga i bliźniego. Nie można kochać Boga, nie kochając bliźniego. Wspieranie potrzebujących wynika ze zrozumienia Ewangelii Jezusa - dodaje ks. Krzysztof.

Grzegorz Brożek