SKC
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, Szkolne Koło Caritas przy Zespole Szkół Technicznych w Tarnowie-Mościcach wraz z nauczycielami i zespołem muzycznym udało się do Ośrodka Opiekuńczo-Leczniczego w Tarnowie-Mościcach. Dzień wspólnego kolędowania w tym szczególnym miejscu był czasem pełnym wzruszeń i refleksji. Grupa kolędników przygotowała na to spotkanie szopkę betlejemską, kartki z życzeniami, odpowiednie stroje, śpiewy polskich kolęd. Młodzież nie mogła ukryć swoich emocji. Rodzinna atmosfera, jaka tam panowała sprzyjała refleksji nad tajemnicą Bożego Narodzenia. Młodzież wspomina: „Płakaliśmy nad ludzkim nieszczęściem, które było tak blisko nas, że mogliśmy go dotknąć”. „Wszyscy byli bardzo szczęśliwi. Jedni, że niosą radość poprzez śpiew, inni zatroskani o swoich najbliższych przebywających w tym miejscu”. ”Byłem bardzo wzruszony widząc schorowane twarze, które za szczerym uśmiechem kryją swój ból i cierpienie”. „Byłam szczęśliwa i dumna, że przynajmniej na krótką chwilę mogliśmy obdarzyć ciepłem, radością i miłością wszystkich kochanych staruszków. Jako zwykła dziewczyna miałam zaszczyt zostać Maryją, niosącą w swoich ramionach małego Jezusa”. „My wszyscy, którzy jesteśmy młodzi i zdrowi powinniśmy się starać zrozumieć sens cierpienia, samotności, starości i nie uciekać przed tymi problemami”. „Ten dzień na zawsze pozostanie w naszej pamięci jako ważna lekcja życia, która uświadamia nam, że każde życie jest cenne aż do końca”.

Maria Mączarowska