SKC
Szkolne Koło Caritas, działające przy Zespole Szkół w Chełmcu, rozpoczęło swoją tegoroczną działalność poprzez sprzedaż - w ramach Tygodnia Miłosierdzia - chleba w dniu 7 października. Jeszcze wcześniej, bo od połowy września wznowiliśmy wolontariat, w ramach którego uczniowie klas II i III Gimnazjum codziennie w godzinach od 13.30 do 16.00, w 2-3 osobowych grupach, pomagają w pracy świetlicy terapeutycznej w Szkole Podstawowej w Zabełczu, gdzie uczęszcza 9 dzieci z autyzmem. Złożyliśmy również sprawozdanie z projektu "Mieć Wyobraźnię Miłosierdzia" i z akcji "Rówieśnicy - tacy sami, bez różnicy", która dotyczy współpracy z Fundacją MADA, zajmującą się dziećmi autystycznymi. Pod koniec października zorganizowaliśmy dwie akcje: pierwsza to „Góra Grosza” (zebraliśmy około 450 zł) oraz druga - sprzedaż cegiełek (dochód został przekazany na zakup oprotezowania dla 27-letniego Tomasza, który stracił obie nogi w wypadku komunikacyjnym). Sprzedaliśmy ponad 100 cegiełek. Obecnie przygotowujemy się do integracyjnej zabawy andrzejkowej, w której będą uczestniczyć dzieci autystyczne ze szkoły w Zabełczu oraz dzieci z naszej gminy. Informacja o tym spotkaniu została podana podczas niedzielnej Mszy św. Zabawa dla około 50 osób odbędzie się w naszej szkole na sali gimnastycznej i będą w niej uczestniczyć uczniowie klasy V d SP i klasy I Gimnazjum oraz wolontariusze. Przygotowujemy integracyjne zabawy oraz poczęstunek. W przyszłym tygodniu w naszej szkole rozpoczynamy zbiórkę słodyczy, pomocy szkolnych i ubrań dla dzieci z Domów Dziecka w Nowym Sączu, szczególnie dla zaprzyjaźnionego Rodzinnego Domu Dziecka państwa Dziedzic. Akcja pod hasłem: „Jedna czekolada - jeden uśmiech samotnego dziecka” potrwa przez tydzień, a następnie 6 grudnia, po przygotowaniu paczek, będziemy wspólnie z członkami parafialnej Caritas rozwozić je po Domach Dziecka.

Dagmara Salamon