SKC

05Gimnazjum przy Zespole Szkól w Rozdzielu noszące im. Bł. Karoliny obchodziło 18 i 19 listopada 2015r. Święto Szkoły. Z tej okazji 18 listopada delegacja uczniów wraz z P. Dyrektor – Alicją Adamczyk - Brózda, uczestniczyła w obchodach 101. rocznicy męczeńskiej śmierci bł. Karoliny w Sanktuarium w Zabawie.

Następnego dnia cała społeczność szkolna, rodzice i zaproszeni goście zebrali się w kościele p.w. św. Jakuba na uroczystej Mszy Świętej, którą celebrował ks. Krzysztof Majerczak – zastępca dyrektora Caritas Diecezji Tarnowskiej.
Drugim punktem uroczystości była akademia w szkole. W dniu w którym wspominano bł. Karolinę, dziewczynę wrażliwą na potrzeby bliźnich i chętnie spieszącą z pomocą innym, oficjalnie zainaugurowano Szkolne Koło Caritas. Najpierw członkowie koła przypomnieli cele i zadania SKC oraz zaprezentowali swoją dotychczasową działalność, bowiem koło zostało powołane już 9 stycznia 2015 r. Przez prawie rok swojej działalności koło podejmowało działania mające na celu niesienie pomocy. Zorganizowano m.in.: akcje charytatywną „Pączek dla Afryki”, a zebrane fundusze zostały przekazane Fundacji Kapucyni i misje, z okazji Świąt Wielkanocnych odwiedzono z życzeniami kilka osób starszych i samotnych, przeprowadzono akcję „Galaretka z sercem”, z której dochód został przekazany wielodzietnej rodzinie z naszej miejscowości, na zakończenie roku szkolnego włączono się w międzyszkolną zbiórkę żywności długoterminowej i środków czystości dla dzieci z parafii Bałta na Ukrainie, członkowie koła przystąpili też do projektu „Mieć Wyobraźnię miłosierdzia”, którego cele są zbieżne z celami SKC, a ostatnio dwukrotnie zorganizowano akcję „Bilet dla Brata”. W tym celu 21 października 2015 r. sprzedawano „Papieskie Kremówki” zaś 17 i 18 listopada 2015 r. „Gruszki bł. Karoliny”.
Po prezentacji działań Szkolnego Koła Caritas ksiądz Krzysztof Majerczak wręczył młodzieży legitymacje członkowskie. Do 167 Szkolnego Koła Caritas działającego przy Zespole Szkół w Rozdzielu obecnie należy 27 uczniów.
Kolejnym punktem uroczystości szkolnej była inscenizacja poświęcona bł. Karolinie Kózkównie. Zgromadzona publiczność wysłuchała rozmowy bł. Karoliny ze współczesną nastolatką, z której wynikało, że w XXI w. również można wcielać w życie wartości, w które wierzyła ta niezwykła dziewczyna z Wał - Rudy.
Na koniec młodzież wykazała się wiedzą na temat życia młodej męczennicy, biorąc udział w Turnieju wiedzy o Patronce.
Święto Szkoły stało się zatem okazją do wspólnej modlitwy, pogłębienia wiedzy o bł. Karolinie i zachętą do włączenia się w niesienie pomocy innym.