SKC

20181205 115511Dnia 5 grudnia w naszej szkole odbyło się podsumowanie projektu „Tymowska niepodległość ze św. Urszulą Ledóchowską”. Swoją obecnością zaszczycili nas J. E. ks. biskup Stanisław Salaterski, dyrektor Caritas Diecezji Tarnowskiej ks. Zbigniew Pietruszka, Ks. Krzysztof Majerczak zastępca dyrektora Caritas Diecezji Tarnowskiej, ks. Zbigniew Wielgosz kierownik Tarnowskiego oddziału Gościa Niedzielnego, ks. Mariusz  Żuczek – proboszcz, p. dyrektor przedszkola Maria Mendel, p. Elżbieta Ogiela  – dyrektora MOKSiR w Czchowie, p. Rozalia Krakowska – kierownika MBP w Czchowie, miejscowi samorządowcy, rodzice, przedszkolaki z wychowawcami.

20181122 15225423 listopada 2018 roku miało miejsce podsumowanie ogólnoszkolnej akcji zorganizowanej  przez Szkolne Koło Caritas pn. „Tytka charytatywna dla Pana Adama”. Akcja była odpowiedzią na artykuł o sytuacji Pana Adama z Makowicy, który ukazał się dwa tygodnie temu w Gazecie Krakowskiej.   Tytka to inaczej torba - forma lokalnej akcji nawiązywała do promowanej przez Caritas akcji o tej właśnie nazwie, związanej z obchodami II Światowego Dnia Ubogich.

zakopianskie wedrowanie 216 października 2018 r. odbył się wyjazd formacyjny do Zakopanego 50 wolontariuszy 156. Szkolnego Koła Caritas z Łapczycy wraz z opiekunami, w ramach nagrody Caritas Diecezji Tarnowskiej za zajęcie I miejsca w diecezjalnym konkursie „Dobro na wagę złotówki”.

Bez nazwy 29 października 2018 roku w Szkole Podstawowej im. Władysława Reymonta w Pasierbcu odbył się „Bezpieczny i słodki dzień ze Świętym Krzysztofem i Aniołami Stróżami”. Wydarzenie zorganizowane zostało przez Szkolne Koło Caritas w ramach konkursu „Odblaskowa szkoła”.

DSC 0437

Po prawie siedmiu miesiącach przygotowań w parafii Dobra zostało powołane formalnie Szkolne Koło „Caritas” przy Szkole Podstawowej im. Leopolda Węgrzynowicza. Uroczystość odbyła się w czasie Mszy św., której przewodniczył zastępca dyrektora „Caritas” Diecezji Tarnowskiej Ks. Krzysztof Majerczak. Uroczystość odbyła się w Tygodniu Miłosierdzia, który jest obchodzony w całej Polsce.

Logo SKCSerdecznie zapraszamy Opiekunów i Asystentów Szkolnych Kół Caritas na zajęcia:  formacyjno-szkoleniowe: Wolontariat katolicki w kontekście wychowania do wartości organizowane przez Kurię Diecezjalną i MCDN ODN w Tarnowie we współpracy z Caritas Diecezji Tarnowskiej dla Opiekunów i Asystentów Szkolnych Kół Caritas, Odbędą się one 25 kwietnia 2018 r w godz.10.00-14.00 w MCDN ODN w Tarnowie, ul. Nowy Świat 30, aula na 2 piętrze.

Z życia SKC

GOŚCIE ONLIE