SKC

20170518 102241 149517584474818 maja Szkoła Podstawowa w Trześni świętowała 11 rocznicę nadania imienia  - św. Jana Pawła II. Tegoroczna uroczystość połączona była z powołaniem Szkolnego Koła Caritas.  W przedstawieniu zatytułowanym „Świat potrzebuje miłości” wolontariusze nowopowstałego koła nie tylko ukazali swego Patrona – jako papieża miłosierdzia, ale zadeklarowali, że chcą w szkole i środowisku lokalnym coraz bardziej rozwijać wyobraźnię miłosierdzia.

1Szkolne Koło Caritas z Zespołu Szkół Gminnych im. Marii Skłodowskiej – Curie w Łapczycy finalistą Małopolskiego projektu przygotowującego uczniów gimnazjum do niesienia pomocy potrzebującym „Mieć wyobraźnię miłosierdzia”. Projekt jest odpowiedzią na przesłanie Jana Pawła II byśmy „dawali świadectwo miłosierdzia” i nieśli pomoc ludziom potrzebującym.

Zespół 20 wolontariuszy z gimnazjum  pod kierunkiem i z pomocą nauczycieli pań Danuty Cybury i Marty Sroki oraz katechety ks. Dariusza Pawłowskiego przygotował szkolny projekt działań pod nazwą „Moda na Miłosierdzie” uwzględniający potrzeby społeczności szkolnej, środowiska lokalnego oraz społeczności z innych rejonów Polski i świata. Pomoc skierowano do osób w trudnej sytuacji życiowej: ubogich całego świata, rodzin wielodzietnych i niepełnych, dzieci bez rodziców i z ubogich rodzin, samotnych osób starszych, chorych i niepełnosprawnych oraz rodzin poszkodowanych w wyniku konfliktu zbrojnego. Następnym etapem było zrealizowanie tego projektu oraz sporządzenie sprawozdania z przeprowadzonych działań.

IMG 582129 kwietnia 2017 pracownicy i wolontariusze Caritas z całej Polski spotkali się na wspólnej modlitwie w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie - Łagiewnikach. XIV Pielgrzymka środowisk Caritas odbyła się pod hasłem „Czy jesteście zdolni do marzeń?”.

Punktem centralnym Pielgrzymki była Msza święta pod przewodnictwem abpa Marka Jędraszewskiego, metropolity krakowskiego. Homilię wygłosił bp Wiesław Szlachetka, przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski, który przypomniał obecnym w Łagiewnikach, że „bez Chrystusa nawet najbardziej spektakularne czyny miłosierdzia to nic”.

05Gimnazjum przy Zespole Szkól w Rozdzielu noszące im. Bł. Karoliny obchodziło 18 i 19 listopada 2015r. Święto Szkoły. Z tej okazji 18 listopada delegacja uczniów wraz z P. Dyrektor – Alicją Adamczyk - Brózda, uczestniczyła w obchodach 101. rocznicy męczeńskiej śmierci bł. Karoliny w Sanktuarium w Zabawie.

Szkolne Koło Caritas, działające przy Zespole Szkół w Chełmcu, rozpoczęło swoją tegoroczną działalność poprzez sprzedaż - w ramach Tygodnia Miłosierdzia - chleba w dniu 7 października. Jeszcze wcześniej, bo od połowy września wznowiliśmy wolontariat, w ramach którego uczniowie klas II i III Gimnazjum codziennie w godzinach od 13.30 do 16.00, w 2-3 osobowych grupach, pomagają w pracy świetlicy terapeutycznej w Szkole Podstawowej w Zabełczu, gdzie uczęszcza 9 dzieci z autyzmem. Złożyliśmy również sprawozdanie z projektu "Mieć Wyobraźnię Miłosierdzia" i z akcji "Rówieśnicy - tacy sami, bez różnicy", która dotyczy współpracy z Fundacją MADA, zajmującą się dziećmi autystycznymi. Pod koniec października zorganizowaliśmy dwie akcje: pierwsza to „Góra Grosza” (zebraliśmy około 450 zł) oraz druga - sprzedaż cegiełek (dochód został przekazany na zakup oprotezowania dla 27-letniego Tomasza, który stracił obie nogi w wypadku komunikacyjnym). Sprzedaliśmy ponad 100 cegiełek. Obecnie przygotowujemy się do integracyjnej zabawy andrzejkowej, w której będą uczestniczyć dzieci autystyczne ze szkoły w Zabełczu oraz dzieci z naszej gminy. Informacja o tym spotkaniu została podana podczas niedzielnej Mszy św. Zabawa dla około 50 osób odbędzie się w naszej szkole na sali gimnastycznej i będą w niej uczestniczyć uczniowie klasy V d SP i klasy I Gimnazjum oraz wolontariusze. Przygotowujemy integracyjne zabawy oraz poczęstunek. W przyszłym tygodniu w naszej szkole rozpoczynamy zbiórkę słodyczy, pomocy szkolnych i ubrań dla dzieci z Domów Dziecka w Nowym Sączu, szczególnie dla zaprzyjaźnionego Rodzinnego Domu Dziecka państwa Dziedzic. Akcja pod hasłem: „Jedna czekolada - jeden uśmiech samotnego dziecka” potrwa przez tydzień, a następnie 6 grudnia, po przygotowaniu paczek, będziemy wspólnie z członkami parafialnej Caritas rozwozić je po Domach Dziecka.

Dagmara Salamon

Minął już rok odkąd w naszej szkole działalność rozpoczęło Szkolne Koło Caritas, a wraz z nowym rokiem szkolnym podjęliśmy jeszcze intensywniejsze działania na polu charytatywnym. Od września zmienił się nam asystent kościelny, którym jest obecny nasz proboszcz - ks. Jerzy Kawik, mobilizujący nas do dalszej pracy nie mniej usilnie niż poprzedni - ks. Stanisław Michalik. Za to wsparcie obu im jesteśmy bardzo wdzięczni. Ale wracając do akcji, jakie podejmujemy, już 20 września rozpoczęliśmy swoją działalność w świetlicy parafialnej. Codziennie, od poniedziałku do czwartku, członkowie Szkolnego Koła Caritas pełnią w świetlicy dyżury po lekcjach. Pomagamy naszym młodszym kolegom w odrabianiu zadań domowych, bawimy się z nimi, urządzamy rozgrywki sportowe, wspólnie malujemy. Miło jest obserwować, z jakim zapałem członkowie SKC wykonują te zadania i ile im to przynosi radości. Dnia 12 października, w Tygodniu Miłosierdzia, odwiedziliśmy osoby starsze, chore i samotne w ich domach. Zostaliśmy podzieleni na kilka grup i każda z nich udała się w inny rejon naszej wsi. Łącznie odwiedziliśmy 46 osób. Wszyscy bardzo wzruszyli się tym spotkaniem i dziękowali nam za to, że o nich pamiętamy. Mamy nadzieję, że rozmowa z nami podniosła ich na duchu i była wparciem w cierpieniu. Każda osoba dostała od nas obrazki z modlitwą chorych oraz zaproszenie na Dzień Papieski, który odbył się 16 października w naszym parafialnym kościele w 29 rocznicę wybrania Jana Pawła II na Urząd Piotrowy. Z tej okazji przygotowaliśmy montaż słowno-muzyczny. Przypomnieliśmy najważniejsze wydarzenia z życia Papieża, zaśpiewaliśmy kilka piosenek; nie mogło oczywiście zabraknąć ukochanej przez Karola Wojtyłę "Barki". Cieszymy się, że tak wiele osób - również starszych - przyszło nas posłuchać i wspólnie z nami modlić się o beatyfikację Jana Pawła II. Mamy nadzieję, że przy następnej okazji będzie nas jeszcze więcej. Przed uroczystością Wszystkich Świętych porządkowaliśmy groby żołnierskie na cmentarzu w Tymowej. Natomiat w niedzielę 18 listopada rozpoczęliśmy sprzedaż figurek z wizerunkami Świętej Rodziny. Zostały one wykonane przez dorosłe osoby niepełnosprawne z Tarnobrzega, a dochód z tej sprzedaży zostanie przeznaczony na pomoc osobom potrzebującym naszej parafii. Akcja ta będzie trwać aż do Świąt Bożego Narodzenia. Bardzo jesteśmy zadowoleni, że parafianie doceniają naszą działalność i tak chętnie wspierają nas w każdej inicjatywie.

Kronikarz SKC Dominika Chojecka