plakat skarbonka 201834 tysiące tekturowych skarbonek Jałmużny Wielkopostnej przygotowała Caritas Diecezji Tarnowskiej. W tym roku zebrane pieniądze przeznaczone będą na pomoc osobom starszym („Dar Juniora dla Seniora”).

Jałmużna Wielkopostna ma charakter wychowawczy: uczy miłości bliźniego, która kosztuje – najczęściej chodzi o dar materialny, ale też o czas poświęcony drugiej osobie, okazane wsparcie duchowe i zwykłą obecność. Poprzez małą ofiarę możemy pomóc tym, którzy znajdują się w trudnej sytuacji życiowej.

Skarbonki będą dostępne w parafiach naszej diecezji od I niedzieli Wielkiego Postu. Trafią one głównie do uczniów szkół na terenie diecezji tarnowskiej. Zachęcamy wiernych – uczniów i ich rodziny, żeby w ramach jałmużny wielkopostnej rezygnowali z konkretnych przyjemności i przeznaczyli zaoszczędzone w ten sposób pieniądze na rzecz potrzebujących pomocy - wrzucając do skarbonek.

Skarbonki można nabyć również w biurze Caritas Diecezji Tarnowskiej przy ulicy Prostopadłej 9a.

Po 40 dniach Wielkiego Postu skarbonki wrócą do kościołów parafialnych. W niektórych parafiach finał akcji ma uroczysty charakter: dzieci i młodzież przynoszą skarbonki jako dar podczas Drogi Krzyżowej w Wielki Piątek. W innych, zostawiają skarbonki w kościele przy okazji święcenia pokarmów wielkanocnych.

Zebrane w czasie akcji ofiary w całości trafią do Parafialnego Oddziału Caritas, który bardzo dobrze zna lokalne potrzeby i dociera do potrzebujących pomocy seniorów.

Można również przekazać darowiznę do wirtualnej skarbonki poprzez platformę dotpay (wchodzimy przez kliknięcie) lub bezpośrednią wpłatę na konto: 71 1020 4955 0000 7302 0097 4683 z dopiskiem „Jałmużna wielkopostna”. Zebrane fundusze zostaną przekazane na leczenie i rehabilitację osób starszych.

Tarnowska Caritas przygotowała  50 tysięcy baranków z cukru  i 34 tysiące paschalików – wielkanocnych świec. Będą one rozprowadzane przez członków Parafialnych Oddziałów Caritas we wszystkich kościołach naszej diecezji (można je nabyć również w biurze Caritas – przy ul. Prostopadłej 9a). Połowa pieniędzy z zebranych ofiar - pozostanie w parafiach do pomocy udzielanej przez oddział parafialny, a druga część zasili fundusz, z którego Caritas pomaga chorym z diecezji oraz przebywającym w placówkach w Tarnowie, Dąbrowie Tarnowskiej, Grybowie i Jadownikach Mokrych.

Zachęcamy, by baranki i świece paschalne z logo Caritas były ozdobą świątecznych stołów, ale nade wszystko niech będą symbolem pomocy chorym dzieciom i osobom starszym.

GOŚCIE ONLIE