chleb za chleb

„Chleb za Chleb” – to akcja Caritas Diecezji Tarnowskiej wpisująca się w społeczną akcję "Kromka Chleba", której celem jest uwrażliwienie naszego społeczeństwa – czyli każdego z nas – na los ludzi bezdomnych i najuboższych szczególnie dzieci oraz pozyskanie środków na pomoc dla nich.

Parafialne Odziały Caritas oraz Szkolne Koła Caritas rozprowadzają przy wszystkich kościołach i kaplicach naszej diecezji – zawsze w pierwszą niedzielę października – „chlebki miłosierdzia”.

Chlebki te są pełnowartościowym pieczywem (wypiekanym w piekarniach: „Kazibut” S.J. Starzec z Tarnowa, „Harnaś” Joanna Faltyn z Nowego Sącza, "Warjas" Marian Warjas z Rudy, "Z. Filipek" Zofia Filipek z Jodłówki, "Piekarnia" Antoni Krzyściak z Jodłownika, "Piekarnia" Roman Bukowski z Dębicy, "Rożnów" Jolanta i Józef Gawełda z Rożnowa, "Zdrowie" Roman Kiełbas z Nawojowej), a ich nabycie ma niezwykle głęboki sens zarówno symboliczny, jak i praktyczny: oto nabyty i spożywany przy rodzinnym stole „chlebek miłosierdzia” staje się znakiem łączności z potrzebującymi i daje możliwość nakarmienia głodnego dziecka; oto dzięki mojej ofiarności – otrzymując bochenek chleba, uświadamiam sobie równocześnie, że chleb znajdzie się także na stole głodnego…

Akcja ta ma również charakter edukacyjny, a jej głównym zadaniem jest przekonanie ludzi do podejmowania konkretnych działań na rzecz osób zmarginalizowanych. Nabiera ona szczególnego znaczenia w świetle najnowszych badań Głównego Urzędu Statystycznego, które uświadamiają nam, że nadal prawie pięć milionów ludzi – co ósma osoba w Polsce – żyje poniżej minimum egzystencji, a więc nie zaspokaja nawet tych potrzeb, które nie mogą być odłożone w czasie. Ubóstwem w Polsce najczęściej zagrożeni są ludzie młodzi, w tym w dużej części dzieci, głównie z rodzin wielodzietnych. Co druga osoba żyjąca w nędzy nie ma ukończonych 19 lat, a co trzecia – to dziecko poniżej 14 roku życia.

Jeśli zatem chcesz im pomóc, ofiaruj co najmniej 5 zł, a otrzymasz "chlebek miłosierdzia" – symboliczny znak Twojego otwartego serca. Corocznie bowiem wszystkie zebrane ofiary przeznaczane są na dożywianie dzieci w szkołach lub świetlicach, albo pomoc dla nich w formie paczek żywnościowych.

golddropbrukbet           suret castorama