Przekazując 1% Twojego podatku na konto Caritas Diecezji Tarnowskiej pomagasz najbardziej potrzebującym

button 1 200x140px button 2 200x140px

Wykonawcą programu PIT FORMAT jest
Biuro Informatyki Stosowanej FORMAT

pit format logo 2016

www.programy-format.pl

Oswiadczenie PIT OPOświadczenie PIT-OP dotyczy tych osób, które nie przygotowują deklaracji PIT samodzielnie i rozliczają swoje świadczenia wyłącznie za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.
Do chwili wprowadzenia zmian w przepisach, emeryt otrzymujący od ZUS deklarację PIT-40A, nie mógł wskazać organizacji, której chciał przekazać 1% swojego podatku w żaden inny sposób, jak tylko poprzez samodzielne złożenie PIT-37 lub PIT-36. Metoda ta wymuszała zatem na podatniku, wypełnianie wszystkich pól deklaracji podatkowej od nowa wyłącznie w celu wpisania nr KRS OPP, było to dla wielu osób uciążliwe i zniechęcające.
Oświadczenie PIT-OP staje się zatem wygodną alternatywą do powyżej opisanej praktyki. W świetle nowych regulacji, osoby rozliczane przez organy ubezpieczeniowe wyłącznie na deklaracji PIT-40A , mogą przekazać 1% ze swoich świadczeń emerytalno – rentowych, za pośrednictwem przyjaznego oświadczenia PIT-OP.
Jeżeli podatnik poza emeryturą lub rentą z ZUS, nie posiada innych przychodów, a zechce wesprzeć kwotą swojego 1% określony podmiot, wypełnia po prostu PIT-OP i wysyła oświadczenie bezpośrednio do urzędu skarbowego – bez konieczności sporządzania żadnego dodatkowego PIT-a.
W formularzu PIT-OP wystarczy więc uzupełnić jedynie podstawowe dane podatnika takie jak imię, nazwisko, pesel oraz informacje o 1% tj. numerze KRS (w przypadku Caritas Diecezji Tarnowskiej jest to następujący numer: 0000211791 ).
Aby wniosek o przekazanie 1% podatku za 2016 r. był ważny, wypełniony formularz PIT-OP przekazać należy do urzędu skarbowego nie później niż do 2 maja 2017 r. Dopuszczalne jest jego przygotowanie i dostarczenie do fiskusa zarówno w formie elektronicznej (e-Deklaracje), jak i pisemnej.
Więcej informacji i darmowy formularz znajdziesz na www.pit-op.pl

procent ul 01

Caritas Diecezji Tarnowskiej składa wyrazy serdecznego podziękowania wszystkim osobom, które przekazują 1% podatku na rzecz Caritas. Dziękujemy za okazywane nam zaufanie i wsparcie pomocy niesionej przez Caritas osobom najbardziej potrzebującym.

Wyrazy wdzięczności przekazujemy Księżom Proboszczom, wszystkim kapłanom, wolontariuszom Parafialnym Oddziałów Caritas i Szkolnych Kół Caritas, stowarzyszeniom katolickim oraz lokalnym mediom za informowanie i zachęcanie do skorzystania z tej formy wsparcia działalności charytatywnej.
Caritas Diecezji Tarnowskiej przeznacza środki uzyskiwane podczas akcji 1% na wsparcie między innymi następujących przedsięwzięć:

1. Dofinansowanie działalności Domu dla Bezdomnych Mężczyzn w Tarnowie, ul. Prostopadła 9a; na wsparcie większej liczby bezdomnych i pomoc w wychodzeniu z bezdomności.
  2. Pomoc osobom starszym, samotnym i pozbawionym samodzielności, pielęgnowanym przez Stację Opieki Caritas w Tarnowie, ul. Długa 3-5.
  3. Leczenie chorych (dzieci, dorosłych i starszych) z tereniu diecezji: dofinansowanie kosztów leczenia i rehabilitacji, zakup lekarstw, specjalistycznego sprzętu medycznego itp.
  4. Opiekę hospicyjną nad osobami chorymi, w ostatnim stadium życia, przebywającymi w Hospicjum św. Brata Alberta w Dąbrowie Tarnowskiej i działalność tamtejszego Domu Pomocy Społecznej.
  5. Profesjonalną opiekę medyczną nad osobami obłożnie chorymi i niepełnosprawnymi, mieszkającymi w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym w Grybowie oraz Domu Emerytów – Placówce Pielęgnacyjno-Opiekuńczej w Tarnowie.
  6. Poszerzenie i doposażenie bazy rehabilitacyjnej w Ośrodku Opiekuńczo-Rehabilitacyjnym dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Jadownikach Mokrych
  7. Dofinansowanie działalności świetlic profilaktyczno-opiekuńczych "Lumen", gdzie opieką objętych codziennie jest ponad 200 dzieci.

Sam sposób przekazania 1 % jest bardzo prosty. Otóż na zeznaniu podatkowym PIT w rubryce "Wniosek o przekazanie 1 % podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego (OPP)" należy wpisać nr KRS: 0000211791 oraz deklarowaną kwotę (równowartość 1 % należnego podatku).

Caritas Diecezji Tarnowskiej jest organizacja pożytku publicznego od dnia 30 czerwca 2004. Wpisana jest do Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 0000211791 (zob. zaświadczenie o dokonaniu wpisu do KRS).

Przekazując 1% Twojego podatku  na konto Caritas Diecezji Tarnowskiej pomagasz najbardziej potrzebującym